Важни правила при колтученето на доматите

Важна роля при отглеждането на доматите играят операциите по отстраняване на определени части от тях. Те са своеобразни резитби и се прилагат за формиране на растенията. Най-прилагани са колтученето и задънването, познато и като кършене. Тези операции са добре познати на любителите, занимаващите се от дълго време с отглеждането на растения, но представляват проблем за младите хора, които отскоро са решили да се занимават с градинарство.
Какво представлява колтукът?
В основата на всеки лист от доматовото растение се залага вегетативна пъпка, от която започва да се развива ново стъбло. Наименованието, с което са известни тези стъбла, е колтуци. За да нарастват, те използват хранителни вещества, които служат за нормалното развитие на основното стъбло, за образуване на цветовете и развитието на плодовете. По-късно, след развитието им, играят роля в изхранването на доматеното растение, но преди този период често са сравнявани с паразити. Практика на градинарите е да ги премахват или да прилагат т. нар. колтучене.
Ако целта е да получим ранна, висококачествена продукция, практиката на колтучене е задължителна. Необходимо е тя да се извършва редовно и последователно още с появата на първите колтуци, след като вече е засаден разсадът. Отстраняването на колтука става с помощта на палеца и показалеца, или с малко ножче. Колкото по-навреме се извърши премахването на израстъка, толкова по-добър ще е ефектът. За подходящ момент се приема периодът от появата на колтуците до израстването им на дължина до 10 – 15 см.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X