Тодор Иванов – „Кашкавал с бъз – скоро за първи път на българския пазар“

Модерна и функционална кравеферма в село Боровица, община Белоградчик, която не отдавна е изградена по европейска програма за развитие на селските райони, е нашият домакин днес. В стопанството, чийто мениджър е 40-годишният Тодор Иванов в свободни боксове по европейски стандарт се отглеждат около 200 животни – фризийско говедо от високо млечната елитна порода „Холщайн“ с приплоди, като идеята е в следващите години дойните крави да се увеличат с още 30. Добивът на мляко е свързан с процеса на преработка и така вече четири години успешно работи затворен цикъл на производство – с високотехнологична мандра и  фирмени магазини. Младият мъж влага собствени средства и с помощта на банков кредит прави първите си стъпки в животновъдството. Той успява да оптимизира разходите си, като изгражда фотоволтаична централа за производство на ток, както и система за консервиране на силажа. „Загубите се намаляват значително. По този начин хранителните свойства се запазват за дълго време“, споделя фермерът.

Концентрираният фураж и силажът се налага да закупува, останалото количество необходимо за изхранването на стадото като слама, люцерна и трева си набавя сам от собствени обработваеми земи.

Във фермата и мандрата му, въпреки механизирания процес, работи персонал от 20 души. Тодор, който е с икономическо образование, е обезпокоен от факта, че цената на млякото пада много под себестойността си, а ниските изкупни цени не са добър показател. До 37 л от крава е дневният му млеконадой. „На пазара има свръх предлагане, популизъм с цените с големи надценки, както и внос. Населението обедня покрай ковид пандемията. Всичко това оказва влияние върху покупателната способност на българина“, категоричен бе Тодор.

До миналата година той е продавал мляко на друга мандра, а сега влага основно млечната суровина в собственото си производство в направата на традиционни млечни продукти. Търси иновативни методи в работата си и не престава да се развива с цената на голямо желание, постоянство, неуморен труд и креативни идеи.

„Стремим се да се откроим като предлагаме фермерско пълномаслено кисело мляко, айрян, краве сирене и овкусен кашкавал в различни комбинации с манатарка, боровинка и орехи“, допълва младият фермер и обещава, че не след дълго ще произведе първия в България кашкавал с бъз – продукт, който не е правен до сега в страната ни.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X