Жилкова некроза при доматите

Ако забележите нагърчване от върха на доматите, придружено с пожълтяване на листата, най-вероятно това е жилкова некроза. Често нерватурата на тези листа почернява. По-късно по връхната част на стъблото и листните дръжки се образуват големи некротични петна в резултат на което растенията започват да изсъхват от към върха. Плодовете, които са образувани до този момент стават като сварени с вдлъбнати участъци по тях. Дори да узреят такива плодове са негодни за консумация защото проводящите съдове в тях са вдървесинени и също имат кафяв до черен цвят.

Заболяването е вирусно и се причинява от щам на краставично-мозаечният вирус. Заразяването става чрез пренасяне на вируса от листните въшки. Ето защо,не подценявайте листните въшки и вредната им дейност. Жилковата некроза е в състояние да компрометира изцяло реколтата от домати.

При установяване наличие на листни въшки в доматите, към фунгицидните разтвори трябва да се прибавят и контактни или системнодействащи афициди за борба с тях. Задължително е да следитеи техните карантинни срокове, което най-лесно става като си водите дневник на пръсканията. Ако си записвате всичко, няма преди всяко пръскане да си задавате въпроса – „кога с какво пръсках последно!?“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X