Бактериални болести при домати

Бактериалните заболявания са често срещани при доматите и често много притеснителни за производителите, защото могат да причинят значителни икономически загуби и е трудно да се контролират.

Веднъж установени в дадено поле, градина или оранжерия, бактериалните болести са почти невъзможни за контролиране, ако климатичните условия благоприятстват развитието им. Ранната превенция е ключът към избягване на сериозни загуби… все пак никога не трябва да се отказваме!

Бактериален рак

Първични или системни симптоми на  бактериален рак, произхождащи от заразени семена или разсад, включват – спиране на растежа, увяхване, васкуларно обезцветяване, развитие на отворени ракови образувания по стъблата и лезии по плодовете. Когато засегнатите стъбла се разцепят надлъжно, се наблюдава тънко, червеникаво-кафяво обезцветяване на съдовата тъкан, особено в основата на растението. При разсада в оранжерията лезиите могат да се появят като надигнати пистули по листата и стъблата. Тези растения рядко оцеляват през сезона.

Вторичните симптоми при растенията разсадени на постоянно място, включват „изгаряне“ на листата – некротична маргинална листна тъкан в съседство с тънка лента от хлоротична тъкан, както и лезии на плодовете. Петната по плодовете са сравнително малки, обикновено с бял ореол. Раковите бактерии могат също да нахлуят във вътрешните плодови тъкани.

Бактериално петно.

Листните симптоми на бактериални петна с бактериалните точки са много сходни. Малки, напоени с вода, мазни петна се появяват върху заразените листа. След няколко дни тези лезии често са с жълти ореоли, а центровете изсъхват и често се разкъсват. Лезиите могат да се слеят, за да образуват големи, неправилни мъртви точки. При зрелите растения инфекцията на листата е най-концентрирана върху по-стари листа и може да настъпи известно обезлистване. Петна могат да се появят и по стъблата на растенията  и дръжките на плодовете. В някои случаи може да се появи мана по цветовете, причинявайки безплодието им. Бактериалните петна обикновено могат да бъдат разграничени по симптоми върху незрели плодове

Петната по плодовете са малки, напоени с вода петна, които стават леко повдигнати и уголемени. По-късно центровете на тези петна стават неправилни, светлокафяви, леко хлътнали с грапава повърхност. В ранните етапи на инфекцията, бял ореол може да се появи около всяка лезия, като по това време тя прилича на плодното петно ​​на бактериален рак.

Пораженията по плодовете не започват върху зрели плодове при нито една от болестите.

 Управление на заболяването.


Тези бактерии могат също да се пренася със семена и могат да презимуват върху растителни остатъци в почвата, както и  върху корените на много многогодишни растения.

Бактериалният рак се причинява от Clavibacter michiganensis, който за разлика от петнистите патогени, има способността да заразява доматените растения системно. Пренася се със семена и може да оцелее върху заразени растителни остатъци в почвата.

Могат да съществуват в ниски популации върху повърхностите на листата на растения без симптоми. При настъпването на благоприятни условия тези ниски популации могат да се увеличат бързо и тогава бактериите са способни да навлязат в растенията през устицата или малки рани и да започнат инфекция. Бактериите могат да се разпространят бързо с пръски дъжд и да се развият широко.

Проникването в плодовете на доматите става през рани, създадени механично, нанесени от вятъра пясък и частици пръст или пробиви от насекоми. Оптималните условия за бактериален рак са висока влажност и високи температури.

Бактериалните петна е по-вероятно да се появят при хладни влажни условия.

Интервенциите за намаляване на риска от загуби от бактериални заболявания могат да бъдат направени през следващите четири фази на производството на домати.

Колкото по-рано е интервенцията (т.е. на етапа на подготовка на семената), толкова по-голяма е вероятността за намаляване на честотата и тежестта на заболяването.

Стратегия:

  • Избор на място – редувайте доматите с култури, които не са пипер и патладжан, с най-малко 2-3 години между културите с домати. Тъй като се съобщава, че бактериалният раков патоген се запазва до пет години на полето, препоръчително е още по-дълъг срок между редуването, ако ракът е бил проблем. Чушките са силно податливи на бактериални петна и никога не трябва да се използват в ротация с домати;
  • Закупуване и подготовка на семена – Засаждайте само семена от здрави растения или семена, третирани за намаляване на всякакви бактериални популации. Семената трябва да бъдат закупени от реномиран производител с добра репутация за предоставяне на качествен материял. Семената трябва да са тествани и/или третирани за бактериални патогени;
  • Разсаждане или производство на разсад – Поддържането на растенията без болести по време на фазата на разсад е от решаващо значение за производството на здрава реколта. Бактериалните заболявания могат да се появят за първи път върху разсадът в оранжерията, въпреки че рядко причиняват големи щети на този етап. Въпреки това, бактериалните заболявания ще доведат до много лошо състояние на растенията в полето, ако условията на околната среда благоприятстват развитието на болестта;
  • Растителна защита – изградете стриктна система за растителна защита, която да включва комбиниран подход.

Най-добрата стратегия в добрата растителна защита е да изградите комплексен комбиниран подход, в който инвазивните химични препарати да бъдат налични в случай на сериозна инфекция. Ако те са част от основната растителна защита е много вероятно да дадете време на патогените да развият резистентност.

Какво включва най-добрата растителна защита?

  • Обеззаразяване на почвата.
  • Подхранване с микроорганизми, органично вещество и полезни гъби.
  • Листни пръскания с фунгицид, инсектицид, стимулатор на растежа.

Пръсканията може да са от самото начало и съобразени с размера на растенията. С времето и затоплянето на сезона е добре да са на всеки 7-10 дни. Особенно важно е да не се изпускат третирания при висока влажност и дъждове!

Контролирайте напояването, за да сведете до минимум времето, през което листата са мокри и избягвайте да работите сред влажни растения, за да сведете до минимум разпространението на болестта ако вече сте я установили. Растенията не трябва да се подрязват, когато са мокри, а инструментите за подрязване трябва да се дезинфекцират.

Вашият агроном би ви посъветвал кое е най-доброто за градината ви, а много компании дават безплатна консултация в помощ на всеки малък или голям призводител. Честа практика е ако има съмнение за възникване на по-сериозна инфекция от този вид да се прилагат медни препарати. Ако заложите на биологичната растителна защита си гарантирате превенция. Все пак, ако бъде установено наличието на сериозна инфекция – мерките трябва да са категорични и мигновенни.

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X