Защо гният плодовете

Често наблюдавамe, че плодовете започват да гният на дървото. Това се дължи на болестта кафяво гниене по овощните дървета. Известни са ранно кафяво гниене и късно кафяво гниене.

Ранното кафяво гниене напада всички костилкови видове, ябълката и крушата. Болестта се появява от цъфтежа на дърветата до узряването и консумацията на плодовете. Най-рано болестта се проявява под формата на „опожаряване“ на цветовете. По плодовете болестта започва като закръглено кафяво петно, което постепенно нараства, докато покрие цялата повърхност. При разрязване се вижда, че всички тъкани под петното са кафяви и изгнили. Плодът окапва или остава по клоните, където засъхва и се мумифицира.

По нападнатите зрели плодове се образуват характерни туфи със спорите на гъбата. Гниенето на плодовете се проявява особено силно при сортове, чиито плодове имат по-тънка кора или са наранени от насекоми, градушка и др.

Късното кафяво гниене се развива по плодовете от започване на наедряването на завърза до консумирането им. Голяма част от рано нападнатите плодчета остават по клоните на дърветата, където засъхват и се мумифицират. С наедряването на плодовете повечето от загнилите окапват. Причинителят на късното кафяво гниене започва развитието си по-късно напролет при трайно повишаване на температурата. Гъбата заразява плодовете през рани. Топло и влажно време са най-благоприятни за болеста и обикновено започва от май и началото на юни и се развива до късна есен. Гниенето на плодовете често започва през повреди от градушка или насекоми.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X