Изберете правилния препарат

Преди да се пристъпи към пръскане трябва да се избере подходящия пестицид и да се уточни концентрацията на работния разтвор.

Пестицидът, бил той течен или прахообразен трябва да се разтвори в съд с вода два или три пъти повече от количеството на неговата доза.

След разтварянето се изсипва на тънка струя в основното количество вода, в самата пръскачка.

Първо се разтварят прахообразните пестициди до получаване на хомогенен разтвор и се сипват в пръскачката. След тях се сипват течните. Предварителното разтваряне важи и за листните торове, които често се прилагат към работния разтвор. Неразтворени добре те са по-честата причина за проява на пригори по листата и плодовете, отколкото т пестицидите.

Пръскането се прави още в началото на поява на неприятеля или болестта. Спазването на препоръчаните дози е задължително. В някои случаи повишаването на дозите може да унищожи растението или да се получат пригори. Намаляването на дозите пък не убива целта, към която е насочено пръскането. Пестицидите се изпръскват по растението не само по горната повърхност на листата, пръсква се доколкото е възможно и отдолу.

Не се пръска преди дъжд, по време на дъжд или непосредствено след него.

Не се пръска и при силен вятър.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X