Спад на пазара на земеделска техника за пръв път от 2 години

Регистрациите на нови селскостопански трактори у нас продължават да вървят надолу след спада от първото тримесечие на годината. При зърнокомбайните данните също показват понижение спрямо същия период на миналата година. При товарачите се затвърждава положителната тенденция, започнала в началото на 2021 г., макар с леки колебания в някои периоди. Това сочат данните от традиционната справка на Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието и храните за новите регистрирани машини у нас през второто тримесечие на годината.

Според статистиката, новите колесни трактори, регистрирани от началото на годината, са 663. Това означава 120 броя по-малко спрямо същия период на миналата година или -18,1 процента. Интересно е да се отбележи, че за първото полугодие на 2022 г. тракторите са отбелязали ръст от 40,57 процента спрямо 2021 г.

При зърнокомбайните разликата с януари-юни 2022 г. е само 7 броя или 119 нови регистрирани машини от началото на тази година (+5,88 процента). За същия период на миналата година зърнокомбайните са отбелязали ръст от 59,49 процента, а настоящият спад е първият от две години насам.

Телескопичните товарачи успяха да задържат положителната тенденция и през тримесечие на настоящата година с 184 нови регистрирани машини или с 4,55 процента нагоре спрямо 2022 г., когато са били 176.

При челните товарачи, които след добри резултати в най-трудните периоди за пазара по време на пандемията от ковид започнаха да бележат спад в началото на миналата година, сега отново е постигат положителен резултат – 124 новорегистрирани машини от началото на годината или с 30,53 процента повече от същия период на 2022 г., когато са били 95.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X