Лятната хлороза е много често явление

Пожълтяването и побеляването на листата на овошки и лозя обикновено се дължи на липса на желязо

Едно от най-честите явления през лятото е проявата на хлороза по трайните насаждения и лозята. Тя се изразява в ненормално пожълтяване или побеляване на листата в резултат на намаляване на съдържанието на хлорофил. Причините могат да бъдат различни – вирусно заболяване или липса на определен хранителен елемент.
Ако причината е вирус, растението е заразно, нелечимо и представлява опасност за останалите растения. В повечето случаи обаче хлорозата се дължи на недостатъчно усвояване на някой хранителен елемент, при което заболяването е неинфекциозно (физиологично) и възможностите за неговото лечение са големи.
Възможен е азотен глад
Една от причините за физиологичната хлороза може да бъде азотен глад, който бързо се преодолява чрез подхранване на растенията с активно действащ азотен тор. Подхранването може да стане както почвено с амониева селитра, така и листно с подходящи листни торове, съдържащи азот.
Железен дефицит
Много по-често хлорозата се дължи на недостига на желязо и то главно при отглеждане на растенията на силно алкални почви. Особеното тук е, че желязото е в достатъчно количество в почвата, но неговото усвояване е блокирано от високото съдържание на калций в нея. В години с обилни валежи през първата половина на лятото желязната хлороза се развива много по-силно. В такъв случай се налага подаване на допълнително количество желязо в лесноусвоима за растенията форма. Това може да стане както почвено, така и листно, а най-добре и по двата начина.
Хлорозата е лечима
За лечение на желязната хлороза в практиката се използва железен сулфат, познат и като зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20 – 25 см под короната на дърветата или в реда на лозите.
Почвено внасяне
Дозите при плододаващи дървета са 200 – 300 грама на дърво, а при лозята – 50 грама на главина. За да има ефект от това почвено внасяне на зеления камък, то трябва да е последвано от обилна поливка. В противен случай желязото отново ще влезе в трудноусвоими форми.
Комбинирано внасяне
Недостигът на желязо може да бъде коригиран и чрез комбинирано внасяне на железен сулфат – почвено и листно. За листно третиране е необходимо да се направи 1-процентов разтвор от железен сулфат. При натрупано голямо количество калций в листата този продукт не дава задоволителни резулнтати.
Листно внасяне
Има вече разработени продукти за листно приложение, в които желязото е в хелатни форми (ЕDTA или DPTA), които позволяват то да бъде усвоено от листния апарат, дори и в него да има натрупано по-голямо количество калций. Такива продукти са тензо Fe, секвестрен, кугоплекс, лактофол Fe, фолиарел Fe и др. При 2 до 3 листни третирания през вегетацията на трайните насаждения и лозята с някой от посочените препарати, проблемът с желязната хлороза се решава напълно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X