Прав е агроминистърът, че не иска срещи с отделни браншовици в кабинета си

Нали затова са създадените вече 3 аграрни камари

Предлагаме му обаче да направи консултативен съвет и по селскостопанската наука

Създавайки консултативни съвети по отделни важни подсектори на земеделието, или на агрохранителната верига, както обича да казва земеделският министър Кирил Вътев, МЗХ даде знак, че всяка конкретна тематика ще бъде обсъждана на всеки ресорен консултативен съвет за целта. При участието на всички засегнати страни и съответните браншови организации.

Това ни се струва едно добро решение. Особено след като след години пустота, за нула време успоредно със Стратегическия план и старта на ОСП 2023-2027, се пръкнаха три аграрни камери, които съответно обединиха в себе си почти всички съюзи и асоциации.

Ако това са новите правила на МЗХ по отношение на браншовете, то намираме ги за логични. Защото знаем и виждахме какво беше досега. Решава една браншова организация, че ще се бори за решаването на даден проблем, прави делегация и я провожда в министерството, и то лично при министъра. И така той е принуден „на парче“ да им решава проблемите…

И така малки и големи организации чакаха пред министерския кабинет, защото смятаха, че само по този начин могат да бъдат чути, разбрани и евентуално удовлетворени в исканията си.

Но, както напомнихме,  сега вече имаме цели 3 аграрни камари, и смятаме, че те се създадоха точно за тази цел – да решават проблемите на своите членове.

Така че, май е прав министър Вътев.

Ние само искаме да го подсетим да вземе да направи един Консултативен съвет и по аграрната наука. Защото тя нещо е изпаднала в депресия и не се обажда никаква – какво прави на фона на климатичните изменения и новите решения за земеделието в това отношение.

Фермерите твърдо заявяват, че се чувстват научно необслужени. А в тези времена се нуждаят и интересуват от много сериозни неща – да сменят ли културите и какви култури да залагат занапред, какви сортове и породи животни да отглеждат в новите горещи условия, какви нови технологии ще им предложи науката. А тя нещо мълчи…Пък и на сайта на Селскостопанска академия нищо няма по тази тема.

Дана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X