Втори опит да заработи КС по плодове и зеленчуци ще направи МЗХ

След почти проваленото на 11 август заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, когато вместо да бъдат обсъждани предложенията за промени в Стратегическия план, темите са изместиха в посока „представителност на членовете на участниците в този съвет”, утре, 16 август ще се проведе ново заседание.

Първото заседание протече в спорове за легитимността на участниците и до съществени дискусии не се стигна. Споровете обаче имаха основания, защото няма ясни правила кой може и кой не може да участва в тези Консултативни съвети, а това е важно за легитимността на решенията, вземани на тях.

В тази връзка от „Гласът на земеделеца“ изпратихме запитване в МЗХ за това какви са правилата за участие в Консултативните съвети. Отговорът на МЗХ не дава много правна яснота, но го публикуваме без редакторска намеса.

„В Министерството на земеделието и храните се работи по нов подход за сформиране на консултативни съвети по продуктови линии.

До този момент съставите са определяни от ресорните дирекции.

Включените в състава на консултативните съвети неправителствени организации доказват приходи от произведена земеделска продукция от техните членове. Целта е при вземането на важни решения за сектора въпросите да се обсъждат с реални земеделски производители с успешно развити стопанства, които могат да споделят добри практики и да дадат пример за решения на текущите проблеми“.

Темите на утрешния Консултативен съвет по зеленчукопроизводство и овощарство ще са промени в Стратегическия план и НПВУ.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини