Цените на торовете отново падат в Европа, за българските производители те са обвързани с Черноморския коридор

При себестойност от 1,35 лв./кг изкупната цена на българския слънчоглед е 75 ст./кг

Цените на карбамида на световния пазар продължиха да падат и през последната търговска седмица. За септември офертите на най-важните експортни пазари отново са с 40-50 USD по-ниски в сравнение с август. Стойността на карбамида падна значително и в Европа, но по-слабото евро и относително високите цени на газа възпрепятстват по-рязък спад. Въпреки това, цените на уреята продължиха да падат на пристанищата в Германия, от 510 евро/т до малко под 470 евро/т.

Цената на амониевия калциев нитрат остана относително непроменена на около 360 евро/т. Стабилна при 310 евро/т е и стойността на течния тор за амониев нитрат и карбамид.

Цените на калиевия тор, които се сринаха през юни, паднаха отново с около 10 евро до 320 евро/т. Най-важният фосфорен тор за германските фермери, диамониевият фосфат, се търгуваше за 580 евро/т, което остава без промяна в сравнение с предходната седмица, но с 40 евро по-малко в сравнение с началото от август.

Редица анализатори очакват спадове на цените на торовете в бъдеще. Основната причина е, че в момента производителите не са подложени на натиск да намалят цените, тъй като вече са продали значителна част от запасите си до октомври.

Проблемът за България е Черноморският коридор

„Проблемът е с Черноморския коридор – на този етап торовете няма как да бъдат доставени до България. Ако той отново бъде възстановен, цените ще бъдат приемливи. Ако не бъде отново отворен, не е ясно какво ще се случи. Вероятно затруднената логистика ще оскъпи торовете над нивата, които се наблюдават в момента“, посочи Радослав Христов, председател на Тракийски съюз на зърнопроизводителите.

След прибирането на реколтата у нас, от страна на търговците на торове все още не са направени оферти за септември към големите земеделски кооперации и зърнопроизводители, показа проучване на „Гласът на земеделеца“. Справка на борсовите цени сочи, че в началото на август амониевият нитрат поскъпва спрямо началото на юли с 58 лв. до 650 лв./т, а през втората половина на август струва 670 лв./т, когато природният газ поевтинява до 59,67 лева/MWh в сравнение с 60,58 лева/MWh в началото на юли.

Минимално поскъпване на газа у нас през септември

Прогнозите на Булгаргаз са за повишение на цената на природния газ за септември спрямо август, като към днешна дата то е с около 5.5% до нива от 62,90 лева. Това обясни изпълнителният директор на Булгаргаз Деница Златева по време на открито заседание на КЕВР за обсъждане на подаденото на 10 август от дружеството заявление за утвърждаване на цена за септември, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Окончателното предложение за цената ще бъде подадено на 1 септември, съобщават от пресцентъра на дружеството.

Булгаргаз ще осигури необходимите количества природен газ за клиентите си за 2024 г., обясни изпълнителният директор на дружеството. Компанията има договор с Азербайджан, както и запаси в хранилището в Чирен. Също така приключват преговорите за доставки на втечнен природен газ по 10-годишен договор, който ще осигури още 1 милиард кубически метра газ. Деница Златева още веднъж посочи, че няма причина за безпокойство по отношение наличието на природен газ в страната и сигурността на доставките.

При себестойност от 1,35 лв./кг изкупната цена на българския слънчоглед е 75 ст./кг

Пазарът на зърнени култури в момента е изключително труден. Пшеницата и ечемикът се продават на цени близки до себестойността. „Огромна част от колегите ще бъдат принудени да продават на загуба“, каза Радослав Христов и допълни: „Например аз имам среден добив от 585-600 кг/дка, по изкупна цена от 38 ст., това прави приход от 215-220 лв./дка, а разходите ми за стопанската 2022/23 г., включително лихвите към банките, амортизации и ренти, са 270 лв./дка. Средно за страната себестойността на пшеницата е 45 ст./кг при изкупна цена 38 ст./кг. Себестойността на слънчогледа е 1,35 лв./кг при цена 75 ст./кг.“

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X