Днес в НАЗ извънреден УС за слънчогледа: Много зърнопроизводители са в криза преди да започнат да сеят

Възможно ли е преработвателите да снижат малко печалбите си и да си стиснат ръцете с фермерите

Слънчогледът като реколта на много места в страната изненадва твърде неприятно своите стопани. Реколтата може да се определи като прекалено шарена, но на много места слаба, казват специалисти от НАЗ.

По техни първоначални справки в доста райони фермерите ще трябва да се задоволят с добиви от порядъка на 100 и малко килограма от декар, при двойно повече през миналата година.

Земеделските стопани упорито не смеят да продават

макар че това въздържание може да им изиграе и по-лоша шега и сами да си навредят с повече загуба отколкото печалба от този сезон.

Ясно е защо не искат да продават – все пак

те очакват по някакъв начин цените да се доближат до себестойността на продукцията им от тази година

И миналогодишното производство им беше доста скъпо, казват производителите, след като калкулираха инвестициите си в горива, торове, препарати за растителна защита, и прибавят и рентите.

Всъщност днес виждаме една вече позната и повтаряща се картина…

Защото и през миналата, и през тази е ясно, че себестойността на произведения слънчоглед е пораснала, а тя зависи и от добивите, които тази година няма да са от най-високите.

Очаква се фермерите да ожънат окончателно, за да се направи анализ от НАЗ, но той и предварително показвал, че тазгодишната  себестойност май ще е още по-висока, а добитото – още по-малко като количество.

От асоциацията не спират да мислят как да подходят и казват, че до продажби на реколта това лято прибягват само най-закъсалите им членове – стопани, които нямат никакви складови наличности или имат кредити за издължаване, които товарят още повече бизнеса им. Всички останали изчакват и ще изчакват, защото продажни цени от порядъка на около 730 – 750 лева никакв себестойност не покриват, а е въпрос и на самочувствие и самооценка.

Много стопанства определят положението си като критично. Преценяват, че колкото и добре да прецизират и сложат на везните икономическите си показатели, основно разходите за бъдещето ги сриват надолу.

…Около 20 лева на декар са директните плащания плюс всички изисквания, свързани с допълнителните фермерски ангажименти. А да не говорим, че тази година

производителите определено се въздържаха от екосхемите

Твърдят, че на части или изцяло не ги разбират, а и нямаше стойностна Кампания 2023, която да им ги разясни в детайли.

Тези дни НАЗ успя поне да издейства шанс за тези, които са пропуснали да подадат качествени документи за участие – те ще имат възможност да го направят между 25 септември и 9 октомври. Идеята е земеделските стопани да могат да се възползват от всяка възможност за подпомагане.

Отпуснатата извънредна помощ за слънчогледа от държавата на два пъти – един път около 65 млн.лв., и втори път – около 19 млн.лв., по приблизителни изчисления ще внесе още по около 40 лева на тон към сметките на производителите. Но…как ще им се отрази това, те още не са се произнесли. Пък и немалко от тях твърдят, че това пак ставало „на калпак“ и не било достатъчна помощ, заради оскъпеното производство.

Сега земеделските производители най-много ги вълнува конюнкурата на пазара ни и отношенията с преработвателите, които непрекъснато се оплакват от липса на суровина, но засега маслобойните не са готови да платят цената, която биха им поискали земеделците, за да успеят да бъдат донякъде рентабилни и сега, и догодина, и да се справят и с есенната си сеитба.

Спирането на забраната за  внос на слънчоглед от Украйна след 15 септември само ще доразбърка съвсем икономическата ситуация на стопанствата като цяло, смятат зърнопроизводителите. За тях това ще бъде поредното неприятно решение за България, което  предвещава залежала реколта от слънчоглед по складовете. Ще помогне на маслобойните, но не и на фермера.

Пита се могат ли преработвателите все пак да помислят за корекция на цените

Така че да постигнат някакво съгласие с производителите. Още повече, че са известни техните приходи и печалби в последните 4-5 години, защото ги публикувахме…

Необходимо е да направят опит да снижат с малко печалбата си, за да не продаваме под себестойност и да си стиснем ръцете, смятат производителите на слънчоглед. Засега отговор на подобна оферта няма…

Но днес УС на НАЗ се събира, за да реши какви ще бъдат по-нататъшните й действия и решения.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X