Русия остава извън „зърнената сделка“, но ще даде 1 млн. тона зърно за нуждаещите се страни

На този етап Русия остава извън сделката за безопасен износ на зърно през Черно море, вместо това с помощта на Турция и Катар ще предостави безвъзмездно един милион тона зърно на нуждаещите се страни.

Това заяви руския лидер Владимир Путин след тричасови разговори с турския му колега Реджеп Ердоган в курорта Сочи, предаде Ройтерс.

Путин повтори предишните си позиции, че Русия е била принудена да излезе от споразумението, защото западните страни възпрепятстват износа на руска земеделска продукция и техника, както и че 70% от изнесеното през съществувалите коридори през Черно море украинско зърно не е стигнало до развиващия се свят, а е продадено на развити страни, включително в Европейския съюз.

Руският президент допълни, че собствената зърнена продукция, която възнамерява да предостави безплатно на бедните страни, ще бъде обработена в Турция и доставена с помощта на Катар. Доставките трябва да започнат в следващите 2 до 3 седмици, пише БНР.

Турският президент от своя страна заяви, че се надява на скорошен напредък по връщането на Русия в сделката за износ през Черно море.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X