Украйна може да загуби до 4 милиарда долара поради намаляване на износа на зърно

Ако Украйна не увеличи месечния износ на зърно от сегашните 3 милиона до 5,5-6 милиона тона, тогава местният агропромишлен комплекс може да загуби най-малко $3-4 милиарда за една година, каза Дмитрий Соломчук, член на Върховния парламент.

Комисията по аграрна и поземлена политика на Радата на Украйна обсъжда проблема.

Реколтата ще бъде повече от прогнозираната, приблизително ще бъде на ниво от 75 милиона тона. При тези цифри и взетото предвид вътрешно потребление трябва страната да изнася  поне 5,5-6 млн. тона зърно на месец, за да няма излишък, който да се прехвърли за следващата реколта, казва Соломчук, цитиран от зерно онлайн.

Според него за износа, който се извършва по сухопътни пътища и река Дунав, възлизащ на 3 милиона тона на месец, капацитетът на транспортните връзки не е достатъчен.

Големите финансови загуби ще принудят украинските фермери да спестяват както от качеството на семената, количеството на торовете и др.и ще допринесат за още много икономически проблеми на стопанствата и плащане на рентите. Следователно качеството и обемът на реколтата догодина може да намалеят, смята експертът.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X