Износът на зърно и маслодайни семена от Украйна през новия сезон може да достигне почти 49 милиона тона

Продължават преговорите с ЕС за транспортиране до европейски пристанища

Украинската зърнена асоциация леко повиши прогнозата за износа на зърнени и маслодайни семена от Украйна през новия сезон.

Износът от Украйна през новия сезон 2023/24 потенциално може да достигне около 49 милиона тона. Миналия сезон, приключващ на 30 юни 2023 г., според UGA, той е достигнал 58 милиона тона, се казва в изявление на асоциацията.

По този начин, според оценките на UGA, потенциалният износ на пшеница през 2023-2024 може да бъде около 16 милиона тона, като се вземе предвид фактът, че в началото на сезона преходните остатъци възлизат на 4,4 милиона тона.

Прогнозата за износ на украински ечемик е около 3 милиона тона,  а за царевицата – около 22 милиона тона.

Потенциалният износ на слънчоглед може да възлезе на 0,5 млн. тона, на рапица – 4 млн. тона, на соя – 3,3 млн. тона.

UGA обаче отбелязва, че Украйна ще може да постигне такива обеми на износ през новия сезон, само ако се превозва през нейните черноморски пристанища, както и ако се подобри и поевтинее логистиката на алтернативните маршрути, включително и Дунавския път.

UGA продължава да работи с Европейската комисия за компенсации на европейските превозвачи за транспортирането на украинско зърно от границата до европейските пристанища. Това ще позволи на украинските производители да получат част от цената, която сега са принудени да плащат за по-скъпа логистика, отбелязва асоциацията.

Освен това се работи със САЩ и ЕС за установяване на котвени места в румънските териториални води за прехвърляне на украинско зърно от шлепове до по-големи кораби, което ще направи логистиката през Дунав по-ефективна.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини