Валежите няма да спасят реколтата, но ще помогнат за сеитбата

Над Пазарджишко падна първият дъжд със стопанско значение след 60 дни убийствена суша

Падналите над Пазарджишко валежи са добри като количество, но няма как да спасят реколтата от настоящата стопанска година. Изобилните дъждове са първите със стопанско значение от около 60 дни. Междувременно сушата, напоследък съчетана със суховей, унищожи голяма част от растенията, а които оцеляха, ще дадат в пъти по-малко продукция, прогнозират експерти. Но път отбелязват, че влагата в почвата ще е полезна за предстоящата подготовка на земите за сеитбата.

2023-та е изключително тежка и неблагоприятна от земеделска гледна точка. Дори дългогодишни производители почти не се спомнят толкова трудна година, много рядко се случва такава поредица от климатични събития с толкова сериозни щети по насажденията. Голямото засушаване през това лято беше през юли и август, до началото на юли поне преваляваше. Тогава е имало валежи, които на места са достигали до 40 л на квадратен метър, но не навсякъде. С мрачен хумор земеделци споделят, че питите на слънчогледа са колкото часовник. Не будилник, ръчен часовник.

За повечето култури годината е изгубена. На този етап при някои реколтата е прибрана, при други вече е започнало прибирането. Дъждовете ще са добре дошли при насаждения, които така или иначе се отглеждат „под вода“. При ориза със сигурност влагата поне няма да навреди, не може да се каже обаче и дали ще помогне. Вероятно мокрото време ще забави брането на лозята. По данни на кметове, плановете са били да се обяви кампания от 9-10 септември, но е възможно стартът на кампанията да се отложи със седмица. От една страна, защото в дъжд пада рандеманът на гроздето, а от друга – целта е кампанията да започне едновременно от всички стопани в дадено землище – това улеснява охраната на масивите срещу кражби. При овошките валежите вероятно няма да навредят, не са толкова обилни, че да причинят щети. Единствено на късните зеленчуци влагата може да се отрази добре – различните видове зеле, праз.

Годината доказа, че срещу климатичните промени не можем да се съпротивляваме, няма какво да се направи, отбелязват още земеделски експерти. Единственото спасение е да се осигури вода. Което не е лесно, като се има предвид, че хидромелиоративните съоръжения в Пазарджишко, а вероятно и на много други места в страната, са или в много лошо състояние, или отдавна унищожени.

Добивите сега са средно наполовина по-ниско от нормалното, от някои култури – и по-ниски. При такива обстоятелства дори новите сухоустойчиви сортове не биха били панацея. Дори те се нуждаят от влага, макар да са по-толерантни към засушаване, не могат да дадат добри добиви съвсем без вода, след двумесечно засушаване като това лято. Факт е, че имаме глобално затопляне и България не може да бъде изключение, не може да не се усетят последиците от него и при нас. Така че бъдещето е единствено на поливното земеделие. За отделни райони от Пазарджишка област то може да се осъществи единствено по каналната мрежа. В Средногорието, например, подпочвените води са дълбоко и трудно може да се разчита на сондажи – водата е на голяма дълбочина. Нивото на подпочвените води обаче пада повсеместно.

Най-голямата полза от обилния дъжд дошъл след двумесечна суша, ще е за подготовката на терените за засяване. Тя трябва да стане през септември-октомври, а в края на този и през следващия месец е и подходящото време за сеитба.

*Снимки – архив на „Гласът на земеделеца“ и pixabay

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X