ЕС намалява прогнозата за маслодайни и внос на слънчоглед от Украйна

Консултантската агенция Strategie Grains за пореден път понижи прогнозата си за реколтата от маслодайни семена в ЕС, което ще доведе до намаляване на предлагането им през този сезон, съобщава агенция Grain On-Line, цитирана от Ройтерс.

Според последната прогноза на Strategie Grains рапицата в ЕС, ще бъде 18,9 млн.т., а не 19,3 млн.т., каквато беше прогнозата от  август.

Намалението ще бъде частично компенсирано от внос. Прогнозите за внос на рапица от Австралия и Украйна са ревизирани нагоре. За австралийска рапица се обяснява, че има големи запаси и добра нова реколта, перспективите за която остават благоприятни въпреки дефицита на влага в някои райони.

Допуска се, че предстоящата реколта от рапица в Канада, както и реколтата от соя в Южна Америка в началото на 2024 г., може да окажат натиск върху цените на рапицата в ЕС..

Реколтата от слънчоглед в ЕС тази година ще бъде 10,3 млн. тона, което е с 0,2 млн. тона по-малко от предходната прогноза, но с 10% повече от 2022 г.

Прогнозата за вноса на слънчоглед от Украйна е преразгледана в посока надолу поради не толкова конкурентни цени и заради очакването, че забраната за доставка на украински селскостопански продукти за петте страни в източната част на ЕС ще бъде удължена до края на 2023 г.

Реколтата от соя в ЕС ще бъде 2,84 млн. тона, което е около 14% повече от миналата година.

Влошаването на прогнозите за производството на слънчоглед и соя се дължи на сухите условия в Румъния и Франция.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X