Статистика и реалност: С 8,8 или със 75% е по-слаба реколтата от череши?

Само напълно измръзналите напролет площи са намалили продукцията с 30-35 на сто, пресмята производител

По-слаба реколта от ранните плодове в България имаме тази година. Това е безспорен факт, но изненадващо се явяват разминавания в представяните данни на официалната агростатистика и на производители или хора с наблюдения върху реалното производство. По информация на Министерството на земеделието, което обобщава резултатите в цялата страна по данни на съответните областни дирекции, продукцията от череши това лято е с 8,8% по-малко. По-сериозно намаление е отчетено при вишните, кайсиите, сливите и прасковите – съответно с 22,1%, 53,8%, 56,8% и 64%.

Коректно е да се отбележи, че това е оперативна информация, а пълната картина на стопанската година вероятно предстои да бъде представена след финала на кампанията за прибиране на реколтата. И все пак прави впечатление разминаването в представените числа в сравнение със споделеното от производители след многото аномалии в климата през зимата, пролетта и началото на лятото. По думите им, щетите от черешите са 75-80% и дори имаше прогнози, че тази година български плодове може изобщо да няма.

„За мен 8,8% по-слаба продукция от череши за настоящата година е статистическа грешка – коментира пред „Гласът на земеделеца“ Слави Трифонов от Българската Био Асоциация. – На какво се дължи, не ми е работа да посочвам, мога само да предположа откъде идват разликите. Системата за отчитане е несъвършена. Но има и друго – случва се да се подават неверни данни заради субсидии. И така се стига до парадокса на хартия да има череши, а обрани и продадени няма. Но това е дълга и сложна тема“.

Трифонов също е производител на череши с градини в Сливенско, а заради работата си в асоциацията контактува със свои колеги от цялата страна. Признава, че не е изчислявал точно с колко процента е по-слаба реколтата, но разминаването на реалността с данните от агростатистиката е в пъти. Сочи като пример най-големия купувач на череши за преработка в България – фабрика в пловдивско село. Тази година фирмата е купила у нас не повече от 40% от необходимите за производството череши. Опитал се да изкупи останалите количества в Турция, но там също не намерил достатъчно. За първа година се наложило да вдигне цената до 1,80 на килограм, а в предишни години тя е била до 1,40 лева. Но въпреки това нямало стока.

“Според мен, реколтата от праскови и кайсии това лято е с 90% по-слаба от миналогодишната, при черешите – 75%, при вишните – към 50% надолу – казва производителят. – Това е моя приблизителна преценка на базата на вече 40-годишния ми опит. При сливите очаквам повече продукция от миналата година, но те сега се берат. Всичко след тях, което не беше цъфнало по време на пролетните мразове, би трябвало да даде нормални добиви, дръвчетата са в много добро състояние. При мен, например, на 29 и 30 март при минус 9 градуса всичко измръзна. Каквото и да правиш, няма спасение. При минус 9 градуса нищо не може да помогне. Мразовете съсипаха и праскови, кайсии, вишни. Всичко това измръзна! На мен всичките ми череши измръзнаха и колкото ми трябваха за преработка, ги купувах. И не ми достигнаха 12 тона“.

Земеделецът не допуска причината за разминаването на данни да е нерегламентиран внос на чужда продукция, представена у нас като българска – проблем, който неведнъж е коментиран от други производители и за който засега няма ефективно решение.

“Тези от нас, на които реколтата бе тотално унищожена, заявихме, че имаме 100% щети, минаха ни две проверки, видяха, че всичко е измръзнало, издадоха ни протоколи. Това означава, че ние в агростатистиката ще участваме с нула. А мисля, че само тези, които сме с протоколи за 100% измръзване, трябва да дадат поне 30-35% разлика от миналогодишната реколта. А и се замислям дали са отчетени, защото на мен протоколите ми ги дадоха чак миналата седмица. И не знам дали това е влязло в данните, които цитирате. Но имайте предвид, че от Черно море до линията Русе-Малко Търново, всичко беше унищожено от пролетните мразове при тези четири вида плодове. А черешите, например, са най-много в този район. Една трета от производителите са там, така че с толкова горе-долу би трябвало да е по-малко и продукцията“.

Пак по преценка на Трифонов, черешите за преработка в страната това лято са били поне с 10 хиляди тона по-малко от необходимите количества.

*Снимки – БНТ и Пазар на производителя – Огняново

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X