Сеитба на зимната пшеница – силен старт гарантира оптимални резултати

Със събирането на реколтата идва момента да погледнем година напред с подготовката за сеитба на зимната пшеница. Успешният земеделец, също така знае, че разумното му отношение този сезон е билет за по-силна следваща вегетационна година. Няколко са важните правила, които ако бъдат спазени резултатите ще бъдат повече от задоволителни! Ето каква е и стратегията, която дава оптимални резултати.

Голяма част от потенциала за добив на пшеница се определя при самия посев. За постигане на най-високи добиви, навременното сеене, съчетано с подходящи практики, може да бъде от решаващо значение за осигуряване на добър старт за растенията.

Подготовка за сеитба.

Постигането на оптимални добиви, изисква равномерно отглеждане на здрави насаждения. Това зависи от сорта на семената, които са вложени в почвата, възможно най-равномерно и на еднаква дълбочина. Доброто влагане на семената, от своя страна, изисква полетата да бъдат подходящо подготвени, а оборудването за посевите да бъде подложено на стриктна проверка, необходимите настройки и съзнателно калибриране.

Системи за обработка на почвата.

Отглеждането на пшеница може да бъде успешно при конвенционална, минимална обработка на почвата, както и при системи без обработка. No-till спечели популярност през последните години и макар да има тенденция да води до повече неравности в линията на посева, често може да осигури подобрено задържане на влага и повече устойчивост при стресови фактори при ниска температура, засушаване и вариации в характеристиките на почвите.

От друга страна обработката на почвата, дори на минимално ниво, може да бъде полезна при разпределянето и включването на растителните остатъци от предходната реколта, след като са третирани с растителни деструктори, както и са вложени есенните торовете. Така се създава в същото време и по-равномерно “легло” за посева. Обработката на почвата също може да бъде полезна, когато се опитвате да намалите инокулума на болестта, пренасян в растителните остатъци – царевични стърнища или стъбла, заразени с Fusarium; намаляне на заплевеляването и популациите на зимуващи вредители.

Добре е да се използват машини с калибровка за плитка оран и щадящи горният обработваем слой. За щастие, страната разполага с отлични машини най-ново поколение, които гарантират постигането на оптимални резултати.

Период за сеитба.

В идеалния случай зимната пшеница се сее, докато температурите на почвата и въздуха са все още топли, за да се гарантира, че посевът може да поникне бързо и да развие силна коренова система. В скорошно проучване, проведено от MSU extension, загуба на добив възниква при сеене на зимната пшеница, когато температурите са по-ниски и са започнали интенззивно есенните дъждове.

Пшеницата се сее при занижени количествата на азотно подхранване, прилагано през есента, за да се избегне прекомерен растеж.

Често метеорологичните условия затрудняват сеенето на пшеницата навреме. Колко късно може да бъде всъщност е въпрос на много фактори, които трябва да бъдат съблюдавани от производителя.

При желание за застраховка, трябва да бъдат съобразени и сроковете предвидени в застрахователния план. За тези, които се опитват да оценят шансовете за постигане на разумен добив, е важно да признаят, че предизвикателството пред късната пшеница е не само присъщите ограничения върху добива на зърно, но и по-голямата му чувствителност към зимни поражения. Това налага безкомпромисно решение в тази първа стъпка!

Дълбочина на посева.

Постигането на постоянна дълбочина на засяване е важно, за да се увеличи вероятността за равномерно поникване. Обикновено дълбочината на сеене на семената от 2 до 3 см. е достатъчна при плътна почва. По-дълбокото сеене може да има предимство, когато се появят някои видове зимни стресове, но обикновено това се компенсира от предимството при по-бързото поникване при плитък посев. Изключение може да бъде мястото, където почвата е много суха. В този случай семената могат да бъдат възможно най-дълбоко, за да достигнат корените им влажна почва. Това разбира се крие своите рискове при кълняемостта.

Норма при сеитба.

Практиката говори, че е добре да се сее между 1,2 и 2,0 милиона семена на декар. Нормите  в долния край на диапазона трябва да се използват при сеене в рамките на една седмица след датата на летеж на последните есенни вредители, за да се избегнат прекалено гъст посев, който може да насърчи развитието на болести и да увеличат вероятността от полягане през следващия сезон. С напредването на календара, нормите на сеитба могат да се увеличат, за да се избегнат щети при по-ниска кълняемост..

Технологични справки могат да изчислят необходимите килограми семена въз основа на броя семена в един килограм и вашата крайна цел. Например ако количеството на семената е 12 000 семена на фунт и целевата норма на сеитба е 1,4 милиона семена на акър, тогава ще са необходими 117 фунта семена на акър. Важно е също така да се направи оценка на броя на семената, пуснати от всяка редова единица (разстояние между редовете 15см.) и за оценка на действителната гъстота на посева. По този начин, с целта при сеене от 1,4 милиона, 15 см. междуредие, сеялката ще пусне приблизително 20 семена на фут, а  приемайки 92%  на поникване, ще доведе до приблизително 18,5 растения от пшеница.

Третиране на семената.

Това е може би най-важната част от първата грижа за следващата реколта. Повечето семена идват третирани, но това не е оптималното решение за силен старт. Заедно със задължителния почвен инсектицид, третирането на семената дава най-добрите резултати ако се комбинира с полезни микроорганизми. Те намират връзка с почвата и изграждат естествена защитна среда с оптимални функции на развитие. Защитата от патогени в почвата и достъпа до нужните хранителни елементи е важен за растението, което основно се храни от семенцето през първият си развитиен стадий. При образуването на коренова система, наличието на полезни гъби от вида Trichoderma, ще спомогнат тя да е здрава, по-богата, с повече разклонения и достъп до всички водни и хранителни запаси в почвата дори при увеличени стресови условия.

Разбира се, много могат да бъдат практиките и е нужно те да бъдат съобразени със спецификите на полето и региона, но всичко започва с първата стъпка, която е определяща. Независимо от независещи от производителите обстоятелства касаещи климата, добрата стратегия със силен старт дава много големи шансове за адаптация и устойчивост на посевите. Производителността започва с добрата стартова подготовка според нуждите на полето и качествен посадъчен материал!

Моника Господинова

1 COMMENT

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X