Една стъпка по-близо до рамка за сертифициране за отстраняване на въглерод и въглеродно земеделие

Днес членовете на ЕП от комисията по околна среда гласуваха със силно мнозинство в подкрепа на рамка на ЕС за сертифициране за премахване на въглерод и въглеродно земеделие, включително съхранение на въглерод в продуктите и намаляване на емисиите на въглерод и парникови газове, но с твърд подход към съвместните ползи и изисквания за устойчивост.

Ключов момент за Copa и Cogeca беше фактът, че членовете на Европейския парламент от ENVI признаха, че въглеродното земеделие не е просто улавяне на въглерод, но също така и намаляване на емисиите от почвата и ентерична ферментация и ферментация на тор. Copa и Cogeca приветстват тази стъпка в правилната посока, която ще позволи на повече фермери да видят предимствата на тази система.

Като цяло одобреният текст разглежда фермите или горите като цялостна единица, включително дейности, свързани със смекчаване и адаптиране, които водят до избягване и намаляване на емисиите, възнаграждават допълнителни екологични показатели и са годни да гарантират непрекъснатостта на съществуващите схеми за въглеродно земеделие чрез опростен процес, който не генерира ненужна административна тежест за фермерите, лесовъдите и кооперациите.

Въпреки това Copa и Cogeca силно съжаляват за задължението за генериране на съпътстващи ползи в много позиции (напр. биоразнообразие и поддържане и защита на екосистемите) и критериите за устойчивост, които не трябваше да бъдат задължителни за фермерите и лесовъдите, за да получат въглеродни кредити. Това трябваше да бъде насърчавано, а не задължително.

Комисията по околна среда реши да надхвърли първоначалните цели на предложението, за да включи правила, свързани с използването на сертификати.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини