Турция: Възходът на земеделието

Информационната агенция Anadolu направи оценка на турското земеделие от премахването на султаната през 1922 г. до наши дни. Южната ни съседка започва преди век с много лоши показатели, но постига значителен напредък, поставяйки земеделието в центъра на вниманието на политиците и прилагайки целенасочени политики.

Според преброяването от 1927 г. , Турция с население от около 13, 6 милиона души по онова време, e изправена пред проблеми като глад и намалено производство в резултат на войни в ранните години на републиката. Между 1923 и 1938 г. на населението са раздадени около 3,7 милиона дка земя, а вносът на селскостопански продукти е в рамките на 27% през 1923 г.

Ключови програми за комасация на земята

През 1961 г. в страната започва масирана политика за комасация на земеделската земя, която предвижда преразпределение на земеделските имоти под формата на единични комасирани парцели земя. Работата продължава и до днес. През 2022 г. са препарцелирани 759 365 дка земя, а през 2023 г. те трябва да достигнат 500 000 дка. Общо от 1961 г. досега в процеса на комасацията са включени 7 млн. дка.
„От началото на демокрацията Турция следва еволюционен процес от примитивно земеделие до внедряване в производството на изкуствен интелект, интегрирайки революционни практики и нови технологии в селскостопанския сектор, отбелязва агенцията. Днес Турция е гарантирала целогодишната си продоволствена обезпеченост,  с инициативи като адаптиране на технологиите към сектора, разширяване на подкрепата за земеделските производители, ускоряване на политическите усилия за увеличаване на миграцията от градските към селските райони и насърчаване на местното производство“.

Сред 10-е най-големи икономики в селските райони

Усилията на Турция за насърчаване на селскостопанската икономика са дали резултат, поставяйки южната ни съседка сред най-големите аграрни производители в света. “ Особено в периода 2002-2022 г. стимулите и субсидиите за подпомагане на селскостопанския сектор възлизат на 70 млрд. щ.д. Те са създали производство с обща икономическа стойност 1 трилион щатски долара за същия период. По този начин турското селско стопанство се превърна в една от десетте най-големи селскостопански икономики в света. С трансформацията, която претърпя през последните 20 години, и като се вземе предвид потенциалът, който има, се прогнозира, че селскостопанският сектор на страната ще бъде допълнително увеличен“.

Селскостопанското производство на Турция, което възлиза на 24,48 милиарда щатски долара през 2002 г., счупи рекорди през 2022 г., надминавайки 56 млрд. щатски долара в стойност. Тази цифра се очаква да достигне 113 милиарда долара през 2030 г. и 273 милиарда щатски долара през 2050 г.ь според Anadolu. „Като цяло Турция постигна 20,8-кратно увеличение на производството през последните 20 години, благодарение на подкрепата, предоставена на земеделските производители. С дял от 6,5% на земеделието в БВП на страната, Турция се нарежда на едно от челните места в света. Износът на селскостопански продукти счупи рекорд за всички времена с 34,2 милиарда щатски долара през 2022 г.“.

През миналата година в Турция са произведени 8,5 млн. тона царевица, 2,75 млн. тона памук и 2, 55 млн. тона слънчоглед. Подкрепата за селскостопанския сектор се е увеличила ат 1,1 млрд. щ.д. през 2002 г. до 3,25 млрд. щатски долара, предвидени в бюджета на страната за земеделие за 2024 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X