Несигурност и спад в броя на сделките със земеделска земя

Подобно на жилищния пазар, и този на земеделска земя изживя своя пик през 2020 – 2022 г. Порталът за имоти Реалистимо следи отблизо както цените на различни видове недвижими имоти, така и на земеделска земя в различните региони в България. Покачването на цените на него датира от по-рано като знак за повишен интерес, но и то достига своя връх именно през последните 2 години. Дотолкова, че в края на 2022 г. се счита, че през следващите години земеделската земя ще се превърне в изключително търсен актив. Оправдава ли се обаче това очакване през 2023 г. коментират експертите в областта на недвижимите имоти от портала за обяви за имоти Реалистимо.

Покачването на цените на земеделската земя не спира

Ако погледнем малко повече от 10 години назад, декарът земеделска земя е струвал повече от 6 пъти по-малко – средно малко под 300 лв.. Преди 5 години – през 2017 г. – цената вече е средно малко над 800 лв., за да достигне в края на 2022 г. средно почти 1500 лв. за декар. Разбира се цената варира според категорията земеделска земя, но тренда на покачване е очевиден.

Най-слаб и, съответно, с най-ниски цени през изминалата година, според НСИ е пазарът в Южен централен район, където цената на земеделската земя едва надхвърля средно 1200 лв./дка. Следва го Югоизточният район, където средно декарът струва малко над 1500 лв., а на следващо място е Югозападния район с 1610 лв./дка средна цена.

В Северна България средните цени надхвърлят 2000 лв./дка дори в най-слабо развития Северозападен район. Цените в него и в Северен централен са почти идентични – 2050 и 2090 лв./дка средно. Най-скъпият район у нас е, естествено, Североизточният, където се намират и най-плодородните земи – тук средната цена за 2022 г. надхвърля 2600 лв./дка.

В сайта за обяви за имоти Реалистимо, все повече агенции и частни лица публикуват земеделска земя за продажба, като обявите на добри цени изчезват доста бързо. Отбелязват се бързи продажби на земя на изгодни цени. Допълнително в сайта са поместени и обяви от частни съдебни изпълнители които продават земя в България.

Несигурността води до общ спад в пазара след средата на тази година

В края на 2022 г. прогнозите за пазара на земеделска земя през 2023 г. са обнадеждаващи. В средата на 2023 г. обаче редица брокери, особено в Северозападния и Южния централен район съобщават, че не са сключили нито една сделка от началото на годината. В останалите райони сделките също намаляват. Въпреки това специалистите очакват покачване на цените на годишна база да има – то обаче ще бъде по-малко, с около 10%.

Развитието на пазара на земеделска земя зависи от множество фактори – от тук и спадът или покачването на цените също остават несигурни. Актуална информация за възможностите за покупко-продажба на обработваеми парцели в цяла България можете да откриете в портала “Реалистимо”, където на едно място са събрани обяви от физически и юридически лица, частни и държавни съдебни изпълнители.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X