Животновъд от Сандански: Наричат ни какви ли не, обиждат ни по телевизора, болно ни е

„С моето семейство години наред отглеждаме месодайни животни в района на Сандански. В момента имаме 60 животни на различни възрасти“. Така започна своя разказ животновъдка от Сандански, пожелала да не цитираме името й.

Производителката е възмутена от отношението, което държавата демонстрира към малки производители като нея.

„Не ми харесват изискванията в новия Стратегически план. Реализацията, която ни искат, с увеличение от 5% е много трудно достижима.

Абсурдно е. 5% на 100 животни, означава, че трябва да сме продали 50 бройки на възраст от 5 до 30 месеца. Животните до 30 месеца ние вече ги отглеждаме за подновяване на стадата, не са продажби и реализация. Не е нормално да се иска да се продават такива животни. Трябва да се продават животните, които са брак, или тези за доугояване.

И друго – ставките трябва да са еднакви за всички. Защото кравите ядат еднакво.

Най-належащо в момента е подсигуряването на храната. Фуражите. В момента трябва да храним животните много добре, за да изкараме добри приплоди. Животните да са спокойни.

И другото, което  е важно, е да се намери някакъв сигурен пазар за тези животни. Не ние да си го търсим и да молим търговци, които ни извиват ръцете и ни дават много ниски цени.

Министърът обяснява,  че няма производство и само искаме пари. Това не е вярно. Аз имам добри приплоди, произвела съм добри животни, над 200 кг. В един момент ги отбивам и трябва да ги храня. Като нямам пари за фуражи, не мога да ги изхранвам добре и да ги реализирам на добра цена.

А къде да ги реализираме?  Търсим си пазари. Идват хора. Дойде един търговец от Албания. Хареса животните. Но поради липса на ваксини, аз не можах да си продам животните тогава, когато ми даваха добра цена. Закъсняването на ваксинациите е голям проблем.

Минимум с 50% се увеличиха разходите ни за отглеждането на животните през последната година. Това увеличение не се компенсира с нищо. Непрекъснато се цитират едни милиони, които са дадени на животновъдите. А ние, животновъдите, защо не сме усетили? Не е редно да се обвиняват производителите и да се настройва обществото срещу тях! Никой от политиците не идва да види как се оправяме и как оцеляваме!“

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X