Украйна с амбициозен план да задоволява търсенето на свинско месо в България и Румъния

„Украинското животновъдство има потенциал да нарасне с 80-120% за 1,5-2 години след отварянето на външните пазари и началото на износа“, заяви Серхий Касянов, председател на Съвета на директорите на KSG Agro, цитиран от портала Latifundist.com.

Според експерта през следващите две години популацията на свинете в Украйна може да се увеличи от 5 милиона на 8-9 милиона прасета. Украинците виждат своите шансове в ниската самодостатъчност на някои страни по отношение на производството на свинско месо. Като доказателство за тази теза е даден примерът на Румъния и България, които задоволяват едва 25-30 на сто от търсенето на свинско месо в обществото. Полша също се споменава като един от основните вносители на свинско месо, като стойността на вноса на свинско месо достига 1,7 милиарда долара годишно.

„Украйна има и експортен потенциал, и технологии, специалисти, с които България и Румъния например не разполагат. И бихме могли заедно да построим големи ферми за производство на свинско месо и да създадем съвместни предприятия. Това е чудесна перспектива за украинските свиневъди“, каза Касянов.

Той добавя, че KSG Agro планира да достави около 240 хиляди прасенца на украинския пазар през 2024 г. само по дългосрочни договори, които ще представляват около 8% от целия пазар.

Според Серхий Касянов, KSG Agro планира да възстанови поголовието в граничните райони, загубен от фермите в резултат на войната и окупацията.

„Активно си сътрудничим с военната администрация на фронтовите райони на Днепропетровск, Херсон и Николаев за съживяване и развитие на животновъдството. Да, в съответствие с принципа на „не-центричността“, ние диверсифицираме риска по време на война, защото нямаме едно място за животновъдство, а няколко и на различни места. В резултат на това се опитваме да отговорим максимално на традиционно високото търсене на свинско месо сред украинците, осигурявайки непрекъснати доставки на месни продукти за търговските вериги и военните части“, добави Касянов.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X