Анализатори: Излишъкът ще властва на зърнен пазар 2024

2023 г. беше много динамична година за пазара на зърно. Ситуацията с цените, дестинациите и обемите на износа се променяше бързо. Някои събития породиха значителни тенденции, които ще продължат да се развиват през новата 2024 година.

Какво очаква земеделците и участниците на зърнения пазар през новата година разказват специалистите на Zerno-Aggregator LLC.

Излишък от зърно на пазара

Въпреки факта, че обемът на износа се е увеличил значително в сравнение с миналата година и се очаква да възлиза на около 60 милиона тона, руският пазар на зърно остава претоварен. Според агенция ТАСС, която се позовава на изчисленията на Росстат, през 2023 г. са добити почти 150 милиона тона зърно и маслодайни растения. От тях 92,77 милиона тона пшеница, 21,1 милиона тона ечемик, 14,3 милиона тона царевица, 1,7 милиона тона ръж и 16,69 милиона тона слънчоглед. Реколтата се оказа с 9.5% по-малко от миналогодишната, но все пак повече от средната за последните 5 години. Заедно с пренесените баланси от реколта 2022 г. обемът на наличните запаси от зърно е впечатляващ. Някои фермери изпитват затруднения с пространството за съхранение.

Според презентацията на ИКАР минималната оценка на брутната зърнена реколта през 2024 г. е 137 милиона тона, максималната е 151 милиона тона, за пшеницата – съответно 90 милиона тона и 95 милиона тона. Ако прогнозите са верни, това ще добави съпротива срещу покачващите се цени на зърното.

Експортна експанзия в Китай

През 2023 г. износът се насочи към страните от Изтока. Разширяването на сътрудничеството с Китай беше особено забележимо и тази тенденция ще продължи и през 2024 година. На държавно ниво активно се водят преговори за разширяване на асортимента на изнасяните от Русия селскостопански продукти. Значими събития бяха стартирането на Трансбайкалския зърнен терминал с годишен оборот на зърното до 8 милиона тона и подписването на 12-годишен договор с Китай за доставка на 70 милиона тона зърнени продукти. Разширяването на износа за Китай отваря големи възможности, на първо място, за сибирските и уралските фермери, които са по-близо и по-удобни за транспортиране на изток, отколкото за транспортиране на зърно до морски терминали в южната част на Русия.

Какво могат да очакват участниците на пазара през 2024 г.?

На фона на рекордните реколти през 2022 и 2023 г., и прогнозите за висока брутна зърнена реколта през 2024 г., на пазара няма да има недостиг. Увеличаването на площите със зърнени култури ще допринесе за навлизането на още по-големи обеми зърно на пазара през летния сезон. Презапасяването на пазара ще продължи да оказва натиск върху цените, дори въпреки рекордните обеми на износ и покупки за Държавния фонд. Разбира се, много ще зависи от състоянието на зимните култури през пролетта и как ще се развият културите по време на вегетацията. Засега делът на зимните култури в лошо състояние е рекордно нисък, и е 4% срещу 8% средно за 5 години. За разлика от това, през лятото на 2024 г. се очакват скакалци в редица региони, които могат напълно да унищожат културите, а температурите се прогнозират да бъдат над климатичните норми в много региони.

Без значение колко трудни могат да бъдат времената в непрекъснато променящата се среда, винаги е необходимо да има колкото се може повече възможности за взаимодействие с пазара, независимо дали става дума за покупка или продажба, това е, което дава увеличение на спестяванията и печалбите. Регистрирайте се в дигиталната платформа Grain Aggregator, за да имате винаги няколко актуални оферти на склад и при промяна на ценовите тенденции бързо да намерите клиент за покупко-продажба на зърно и да сключите сделка на изгодна цена.

Източник: Zerno-Aggregator

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X