EП ще гласува забрана на подвеждащите „зелени“ твърдения и информация за продуктите

В сряда евродепутатите ще проведат окончателно гласуване на директива, която ще подобри етикетирането на продуктите и ще забрани използването на подвеждащи твърдения за екологосъобразност.

Новите правила имат за цел да направят етикетирането на продуктите по-ясно и по-надеждно чрез забрана на използването на общи екологични твърдения без доказателства, като „екологосъобразни“, „естествени“, „биоразградими“, „неутрални по отношение на климата“ или „еко“.

Директивата ще позволи единствено използването на етикети за устойчивост, които се основават на официални схеми за сертифициране или са създадени от публични органи. Вече няма да се допускат твърдения, основани на схеми за компенсиране на емисиите, че даден продукт има неутрално, намалено или положително въздействие върху околната среда.

Друга важна цел е производителите да се съсредоточат повече върху трайността на своите стоки. Новите правила ще направят гаранционната информация по-видима и ще създадат нов, хармонизиран етикет, който да позволи на стоките с по-дълга гаранция да изпъкват повече.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X