Амитица ООД с рекорден брой награди за иновации на АГРА 2024

В раздела „Торове и препарати за селското стопанство“ най-отличаваният участник бе АМИТИЦА ООД. Четири иновации на компанията грабнаха диплом за иновативен продукт: Инокулати 130 ФП, и 280 ФП, Фунгициди Жулиета и Курацио, Инсектицид Лимоцид, Микробиологичен тор „Суриан“, Хидратна вар „Фимум Фрухткалк“. Единият от тях е предназначен за адаптиране на културите към климатичните промени и засушавания.

„Повече от три десетилетия Международен панаир Пловдив събира на едно място най-авангардните разработки в областта на земеделието. И тяхната премиера е на АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ. Иновациите, които се показват на тази сцена, чертаят бъдещето на сектора за следващите години“, каза главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов при откриването на официалната церемония по награждаване на призьорите от Конкурса по иновации. Тази година участваха 35 фирми и 15 научни института с иновативни продукти, разработки и технологии. Те се състезаваха в десет категории.

„Повече български семена, повече обработваема земя и повече български плодове и зеленчуци“, пожела министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, след като награди отличените в категорията „Научни разработки“. Три предложения на Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян бяха отличени с диплом: краве сирене от порода „Симентал“ в глинена стомна, краве сирене от порода „Симентал“ в глинено гърне с капак и ароматизатор от деривати. Научният колектив на Института по тютюна и тютюневите изделия получи диплом за в сорт едролистен тютюн Виржиния 0842, а Институтът по полски култури – Чирпан, за две свои разработки: памук сорт Снежина и за памук сорт Селена. Хибридна царевица – Кнежа 653, и хибридна царевица – Кнежа 652, на Института по царевица – Кнежа, също бяха наградени с диплом. Младият колектив на Института по животновъдни науки – Костинброд, бе отличен за сурово сушен колбас от птиче месо, тип „Барсак“. С още по-голям стимул за догодина си тръгват от настоящия мегафорум научните работници от Добруджански земеделски институт. Те бяха наградени с диплом за две техни разработки: слънчогледов хибрид ДАЛЕНА CLP и зимна обикновена пшеница сорт Шибил. Институтът по зеленчукови култури „Марица“ бе отличен за Наръчник от технологични инструкции, който събира информация за традиционни и нетрадиционни сортове култури. Био диабетични бисквити Калия“ на Институт по криобиологии и хранителни технологии бяха наградени с диплом от експертното жури. Институтът по консервиране и качество на храните – Пловдив получи диплом за два свои иновативни продукта: плодови бонбони от сини сливи и грейпфрут, без добавена захар и спред със слънчогледов протеин и екстракт от мащерка. Устройство за пасивно сортиране на плодове и зеленчуци е иновация на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“, която компетентното жури отличи с диплом. Най-високото отличие в конкурса – плакет и диплом, спечели Институтът по фуражни култури – Плевен, за технология за отглеждане на техническо сорго (метла). Още три иновации на научния колектив бяха наградени с диплом: технология за семепроизводство на многогодишни житни треви, технология за производство на фураж и семена от пролетен фуражен грах, технология за създаване и използване на ливади и пасища.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X