Амитица: Защо да работим срещу природата, когато е по-лесно да работим заедно с нея

Компанията получи 5 награди за иновации за 7 продукта от изложението АГРА 2024

Днес земеделието по света е тежко зависимо от химията, за да произвежда храната. Все повечето проблеми, с които се сблъскват конвенционалните препарати, се отнасят до тяхната ефикасност, която редовно се нарушава от бързо развиващите се резистентни патогени.  От друга страна, няколко активни вещества, присъстващи досега в класическите пестициди, имат отрицателни токсикологични профили както за хората, така и за околната среда.

Заедно с това селското стопанство днес е изправено пред много предизвикателства. Едно от тях е да се осигури храна за 9 милиарда души до 2050 г., докато обработваемата земя и броят на фермерите непрекъснато намаляват. Освен това опазването на околната среда вече е фундаментално важно за самото оцеляване на планетата ни. Голям брой химикали ще изчезнат, тъй като са несъвместими със здравето както на хората, така и на околната среда. Защото без здрава природа просто няма земеделие.

Става въпрос за производство на повече и по-добре, с по-малко вреда

Технологиите за това производство вече са налице и те са евтини и достъпни за всеки земеделец. Все повече производители и по света, и в България, вече се обръщат към тях и преориентират производството си. И това беше ясно видимо и по посещаемостта на щанда на фирма Амитица на АГРА 2024.

През всичките дни на изложението трудно можеше да се намери щанд, на които да има повече посетители. Това е обяснимо – решенията, които предлага Амитица обхващат абсолютно всеки един сектор на земеделието – зърнопроизводство, овощарство, зеленчукопроизводство, лозарство, без значение дали производството е био или конвенционално. Амитица предлага решения за проблеми, за които химията не предлага решения.

„ За нас АГРА премина традиционно силно, разказа за земеделеца.бг Здравка Смиленова, собственик на компанията. Посрещнахме много скъпи гости и интересни български земеделци от всички сектори на българското земеделие. Това е естествено, тъй като на българския пазар представляваме изключително много и комплексни продукти и технологии. При зеленчуците в момента производителите търсят решения за нематоди и доматен молец. При овошките – за Черна златка и крушова бълха. В зърнопроизводството – за телен червей и хоботник. Предлагаме всичко това“.

В конкурса за иновации на изложението фирма Амитица спечели цели 5 награди за 7 продукта. Всичките продукти са иновативни с широк спектър на действие. Наградени са Биотринсик – технология срещу стрес от суша. Ксуриан® е 100% натурален биостимулатор, който оказва влияние върху ризосферата. Силната концентрация на 108 UFC/g на бактерия Pseudomonas putida гарантира доброто имплантиране на щама. Xurian® се състои от един щам Pseudomonas putida, който подобрява добива, размера и качеството на плодовете и зеленчуците. Бактерията освобождава хормони на растежа в близост до кореновия апарат и по този начин стимулира развитието на кореновата система. С освобождаването на други метаболити в ризосферата, тя подобрява разтворимостта на хранителните вещества и взаимодействието между почвата и растението. Лимоцид  е инсектицид, акарицид и фунгицид в едно. Този продукт предлага бърз и  висок ефект  над 94 % от основните вредители. Не оставя остатъци и не изисква  интервал преди прибиране на реколтата. Курацио – фунгицид с много голяма регистрация при овощните култури срещу основните болести – брашнеста мана, струпясване при семковите култури, ранно и късно кафяво гниене. При лозята е ефективен срещу екскориоза, бяло и сиво гниене, брашнеста мана. Всички продукти са иновативни, високотехнологични, без никаква резистентност, но с много конкурентни и достъпни цени.

Когато тези продукти са включени в технологии, каквито от Амитица притежават и дават на земеделците, те довеждат до необходимите икономически печеливши и устойчиви резултати. С тези технологии и препарати всички изисквания на Зелената сделка са лесноизпълними. 

Йосиф Делгянски, земеделец от Раковски, Пловдивско, който няма нужда от представяне разказа за земеделеца.бг: „Със Здравка Смиленова се познаваме от много години, но когато ходих на техни презентации, разбирах, че техните продукти са насочени главно към зеленчукопроизводство и овощарство, където продуктите са с по-висока принадена стойност и ползването на продуктите на Амитица е оправдано. Когато се забрани използването на неоникотиноиди и тъй като не исках да използвам забранени продукти научих за Натуралис на Амитица. Вече пета година аз ще го използвам в обеззаразяването на слънчогледа без никакъв страх от пропадането на реколтата и от проверяващи. Какво по-хубаво от това!“


Много посетители по време на изложението имаше пред щанда на Амитица. Имаше и запомнящи се моменти и трогателни срещи. Като тази със семейство млади доктори, напуснали престижни длъжности в София, виждайки какво се случва в техния медицински бранш, и поели пътя на биофермери в хасковско село. Те не се оплакват. Казват, че не искат пари, а пазари. Всички са единодушни, че производителите на качествена и истинска храна в България трябва да се обединят и заедно да търсят достойното си място на пазара. Истинските биологични хора искат правила, които да се спазват и пазари, на които да могат да си продават продукцията много повече от субсидии. Много производители идваха да благодарят и да се видят със специалистите от компанията, които винаги и по всяка време са на тяхно разположение със съвети и препоръки.

Традиционно на щанда на Амитица имаше и много гости от чужбина. Както клиенти от РСМ и Албания, с които компанията работи, така и представители на компаниите производители, които Амитица представлява у нас.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X