Биологичните продукти за образуване на микориза дават над 100$/ха допълнителна печалба

Всеки, който се занимава със земеделие, знае за симбиозата на кореновата система на растенията със специални микоризни гъби. Това е специална група гъби, които са възникнали преди 450 милиона години и играят значителна роля в еволюцията на растенията.

Феноменът на микоризата, симбиотичната асоциация на мицела на гъбичките с корените на висшите растения, е открит от биолозите едва в края на 19 век. Широкомащабното и контролирано използване на това явление в селското стопанство стана активно едва през последните тридесет години. Въпреки това, биологичните продукти, базирани на микориза, вече са неразделна част от селското стопанство.

Цената на торовете се е увеличила с повече от 400% през последните години и контролът върху използването на синтетични торове се е увеличил в повечето страни. Логично е, че в днешно време фермерите не могат и не трябва да разчитат изцяло на химикали за отглеждане на култури. Това е мястото, където микоризните продукти могат да помогнат.

Според официалната статистика комбинираните разходи на американските фермери за моноамониев фосфат (MAP) и азотни торове на хектар надхвърлят 200 долара. Поради тази причина фермерите от Съединените щати започнаха да се обръщат по-често към микоризна инокулация като отлично решение (приблизителни разходи – $ 20-30 / ha) за по-ефективно използване на торове. Оказа се, че е възможно да се увеличат добивите, от друга страна намалява разходите за торове и вода с до 30% чрез инокулация.

Ако културите се третират с биологични продукти съгласно всички правила, тогава растенията се снабдяват с микориза и гарантирано ще станат по-ефективни по отношение на показателите за добив. В същото време производствените разходи намаляват едновременно. Според данните на 7-та Международна конференция по микориза (2013, Ню Делхи), следното увеличение на добива на култури е постигнато с помощта на микориза в различни почвени и климатични зони:

• зеленчуци – от 30 до 200%;

• соя – от 15 до 40%;

• царевица – от 20 до 70%;

• зърнени култури – от 15 до 30%.

Защо е толкова важно да се прилагат микоризни гъби в почвата?

Микроорганизмите, които обитават почвата, играят една от основните роли при формирането на нейното плодородие и структура, като работят в определени групи, където всеки организъм изпълнява своята роля, допълвайки всички останали. Това гарантира здравословна агробиоценоза.

Ето защо компания BTU-CENTER създава комплекс от биологични продукти, за да симулира такъв здрав и ефективен консорциум от почвени микроорганизми, които ще изпълняват целия списък от функции, които растението очаква да получи от почвената микрофлора.

Микориза може да се образува върху всички култури (включително зърнени култури, бобови растения, зеленчуци и плодове), с изключение на зеле и амарант. Отглеждане на растения с микоризен мицел може да увеличи обема на общата абсорбираща повърхност на кореновата система хиляди пъти. По-специално, гъбите от рода Glomus са една от универсалните микоризи, която образува арбускуларна микориза. Тази микориза е най-полезна и ефективна за селското стопанство. Арбускулите са израстъци на гъбичките вътре в корена на растението, които увеличават контакта с почвата, осигуряват й минерално хранене, влага и поддържат биологичното плодородие на почвата. Има три основни вида микориза: ектотрофна (външна), ендотрофна (вътрешна) и екто-ендотрофна (смесена).

Най-важните предимства от използването на BTU-CENTER биологичен MYCOFRIEND®

1. Използването на биологичния MYCOFRIEND® ви позволява да разкриете потенциала на културите, което може да ви даде по-добри добиви.

2. При оптимални почвено-климатични условия растенията, образували микориза, удължават вегетационния си период, защото са натрупали повече резервни вещества и затова имат възможност да осигурят по-високо качество на реколтата.

3. При стресови условия мощната коренова система на растенията микориза осигурява достъп до влага и хранителни вещества на по-голяма дълбочина на почвата. В южните райони растенията понасят по-добре сухите условия и произвеждат висококачествена реколта.

4. Растенията, които са образували микориза, по-добре понасят краткосрочни стресови фактори, като третиране с пестициди, суши, студове и възстановяват растителността по-бързо след прекратяването на отрицателния фактор.

5. Микоризата прави растенията по-устойчиви на токсичния ефект на тежките метали в почвата, работи добре на солени почви.

6. Всички компоненти на биологичния MYCOFRIEND® подобряват структурата на почвата в дългосрочен план, както поради механичното действие на мицела на гъбичките (Glomus и Trichoderma), така и чрез синтеза на екзополизахариди и други органични съединения от бактерии и гъбички.

Статистика за обемите и резултатите от приложението MYCOFRIEND®

Според статистиката, предоставена от нашите клиенти, през 2020 г. с MYCOFRIEND® са засети 130 000 хектара. Като цяло през периода 2017-2021 г. микоризни продукти са използвани върху повече от 510 000 хектара земеделска земя. По-специално, на пшеница, слънчоглед, царевица и на градински култури също- тя е приблизително 1300 хектара. Изчислихме, че допълнителната печалба от един хектар, която един фермер може да получи, е повече от 105 долара.

От 2017 г. насам са проведени повече от 200 полеви изпитвания, по-специално: 160 – независима употреба, 40 – употреба с други биологични продукти, още 60 – като част от изследователската работа на научните станции. MYCOFRIEND® се използва в 12 страни по света – Словакия, България, Германия, Киргизстан, Казахстан, Литва, Молдова, Румъния, Сърбия, Беларус и Украйна.

Комбинацията от микроорганизми и гъбички е част от продукта

Това са предимно микоризни гъби – Glomus VS, Trichoderma harzianum; микроорганизми, които подпомагат образуването на микориза и подобряват условията за развитие на растенията — Streptomyces sp., Pseudomonas fluorescens и фосфат-мобилизиращи бактерии — Bacillus megaterium var. phosphaticum, B. subtilis, B. mucilaginosus, Enterobacter sp. Този състав се подобрява и с биологично активни вещества: фитохормони, витамини, аминокиселини и др. Целият този комплекс има доста силна концентрация – общият брой жизнеспособни клетки (1.0-1.5) x 108 CFU/ml.

Този продукт има две посоки на действие – образуване на микориза и облекчаване на стреса на кореновата система.

В състава на продукта гъбичките от рода Glomus осигуряват образуването на високоефективна ендомикориза, гъбичките от рода Trichoderma могат да образуват ектомикоризна, а бактериалният компонент насърчава развитието на кореновата система, по-специално стимулира образуването на микориза.

Може ли микориза да се използва само веднъж и ще остане в почвата, или трябва да се прилага непрекъснато?

Микоризните гъби не съществуват без растение, в края на вегетационния период те образуват определен брой „почиващи“ спори, които остават в почвата. И тогава, при условие че се извършват агротехнически мерки, те се движат и могат да попаднат на слоеве по-ниски от дълбочината на поставяне на семена на култивирани растения. Следователно, образуването на микориза ще отнеме повече време през следващата година, защото микоризните спори покълват в присъствието на секреции на корените на растенията. Следователно, ще отнеме повече време, за да достигне корена на растението, да проникне в него.

Образуването на микориза не е мигновен процес, защото отнема около 30 дни от покълването на семената до пълното функциониране на микоризния „апарат“. Ако в почвата има много малко спори на микоризната гъбичка, тогава този процес ще бъде удължен във времето.

Ако приложите микоризен биопрепарат с третиране на семената или по време на сеитбата, осигурявате контакта на спорите на тази гъба с растението и последващото образуване на микориза чрез по-бърза колонизация на корена.

Като цяло, образуваният микоризен мицел умира, остава в почвата, предотвратявайки уплътняването. Това води до по-добро задържане на влага и по-добра аерация на почвата.

Дали съставът е универсален за различните култури и условия, или има възможни вариации в приложението за различните култури?

Този биологичен се препоръчва за широк спектър от полски култури (зърнени култури, бобови растения, технически), зеленчукови и градински култури. В края на краищата, развитието на микориза е възможно при повечето култури, поради което е универсално, но трябва да се вземе предвид препоръчителната доза от продукта. Степента на използване  зависи от културата. Това са незначителни норми за обработка. Например за соя — 1,5 кг/т, царевица — 4,5 кг/т, слънчоглед — 6 кг/т.

Въздействие на пестицидите върху микоризата. Съвместимост на биологичния MYCOFRIEND® с химични средства за защита

Лабораториите на компанията BTU-CENTER, по-специално Институтът по приложна биотехнология, винаги са готови бързо да тестват съвместимостта на биологичните продукти с химическите, използвани в технологията на всяка ферма, и да предоставят подробни препоръки за тяхното използване заедно.

Повечето опестициди са съвместими с микориза. Въпреки това, препаратите, съдържащи такива активни вещества като Carboxin 200 g/l и Thiram 200 g/l, са токсични за микоризните гъбички.

Няма да е възможно да се приложи фунгицид и микориза в една резервоарна смес. Но ако микоризата вече е в почвата, тя е защитена там от действието на фунгицидите. Ето защо можете да обработвате.

Микориза в комбинация с минерални торове

Mycorrhiza включва всички минерални торове, приложени върху почвата в нейните естествени цикли и след това ги прехвърля в растението. С изключение на безводния амоняк и амонячната вода, които са токсични за повечето почвени микробиота. И микориза, освен това, е уязвима към тези съединения. Около 10-14 дни трябва да минат след прилагането на безводен амоняк преди прилагането на каквито и да било микробни продукти, по-специално микоризни агенти.

Микориза реагира добре на минерални торове. Растението и микроорганизмите веднага започват да използват азот, който е въведен под всякаква форма. Фосфор, калий, микроелементи също не са токсични за микроорганизмите. Има определени нюанси на едновременно приложение в съвместно работно решение – може да се образува комплекс. Но това вече са елементи от въвеждащата технология.

Правила за въвеждане и смесване на микоризни биологични продукти за стимулиране развитието на растения и микробиота

В случай на торове, RCD и микро торове, те са съвместими. Необходимо е обаче да се спазват правилата за смесване и правилно да се приготвят резервоарни смеси преди прилагане.

В случай на използване на MYCOFRIEND® с други химически торове е необходимо предварително пробно смесване, за да се изключи образуването на утайка. Водата във всяко стопанство е различна по отношение на твърдост и химичен състав, така че спазването на тези условия е важно.

Необходимо е също така да се следва определена последователност на смесване: първо в контейнера за резервоарната смес се поставя работен разтвор с тор и след това се добавят биологични продукти. Антимикробните средства трябва да се добавят последни. Не забравяйте да разклатите преди употреба.

Микориза при сухи условия

Препоръчваме да използвате биологични продукти за микориза преди началото на сушата. Когато изсъхнат, микроорганизмите обикновено преминават в латентно състояние и чакат влага.

Ако растението успее да образува микориза преди сухи условия, това дава на културата допълнителни бонуси – растението е снабдено с балансирано хранене и вода дори при екстремни условия.

В резултат на повишената абсорбция на влага от микориза, както свързана, така и от дълбоки почвени слоеве, засушаванията не се превръщат в значителна заплаха. Растенията оцеляват по-добре в сухи условия. Хифите на гъбичките могат да проникнат на дълбочина 40 м, което означава, че те могат да извлекат допълнителна влага от дълбоките слоеве на почвата и да я доставят на растението.

Априори, микоризните гъби не могат да извлекат влага от растението поради потенциалната разлика. Растението е по-мощно, затова издърпва влагата през хифите на гъбичките, а не обратното.

Какво води до унищожаването на микоризата?

Микоризата не е много устойчива на стресови фактори, ако не е свързана с растението.

Разрушаването на микориза се причинява от:

• Използване на безводен амоняк и амонячна вода, която е токсична за микоризата.

• Дълбоката оран разрушава структурата му и контактът с корена се губи, така че микоризата губи всякакъв растеж и в резултат на това положителният ефект от употребата изчезва веднага

• Прекомерно уплътняване на почвата поради преминаване на тежко оборудване, недостатъчна органична материя или изтощаване на почвата. В този случай е трудно за микориза да пробие до кореновата система.

• Използване на растения от семействата на зелето и амарант при сеитбообращението. Дори еднократната сеитба на рапица разрушава симбиозата на висшите растения с мицела на гъбите, защото тези растения отделят съединения, токсични за микоризата.

• Угар – когато полето почива без почвена покривка.

Трябва да се отбележи, че симбиотичните взаимоотношения на някои земеделски култури с микоризни гъби осигуряват много предимства за здравето на растенията, тяхната производителност и допринасят за безопасността на околната среда. Използването на микоризен продукт е гаранция за добър добив и има положителен ефект върху нетната печалба. Топ биологичният продукт на компанията BTU-CENTER MYCOFRIEND® се използва не само от фермери, горски разсадници, но и от специалисти по реставрация и ерозионен контрол, оранжерийни комплекси, производители на почвени смеси и професионални градинари за максимизиране на показателите за добив на култури и увеличаване на възвръщаемостта на инвестициите.

Представител за България – фирма Амитица.

 

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X