До 200 лв. на месец за разрешително за бране на гъби и трюфели

Очаква се до дни Министерството на земеделието и храните да издаде заповед, която да регламентира новите цени за разрешителните за добив на недървесни горски продукти – гъби, трюфели и др. Това съобщи Димитър Димитров, председател на Националната асоциация „Български трюфел“, след среща на бранша със заместник – министъра на земеделието Мирослав Маринов.

Разрешителните ще се издават от шестте държавни горски предприятия в страната. Те ще са с валидност 1 месец и това е по-добрия вариант, защото ще се плаща само за месеците, в който човек е решил да търси гъби и трюфели, обясни Димитров и допълни:

„За родените до 1959 година разрешителното ще е малко над 170 лв., като в тази цена влиза разрешително от Горското стопанство, алтернативен данък и осигуровки на 4 часа. Ако решиш да си извадиш от следващо Държавно Горско предприятие, там плащаш само разрешително от Горското, останалите разходи ги нямаш – там е 36 лв.

За лица родени след 1960 година разрешителното е около 195 лв., месечно, като плащаш в предходния месец за този, през който ще береш. И това е може би един от проблемите, че няма как да знаеш на 20 март, дали през април ще има гъби, за да си платиш или пък в средата на април ще разбереш, че има гъби и ще искаш да излезеш в гората. Това е един от проблемите, за който трябва да се намери начин да се реши.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X