Другата гледна точка: Промените в ЗСПЗЗ ще изхвърлят работещи земеделци от бизнеса

Калоян Кънчев е земеделски производител от с. Смолница, Добрич. Той обработва 10 000 дка. земеделска земя, която наема предимно от ДПФ, ОПФ и фондовете за земеделски земи. Причината е, че друга няма. Макар и родом от с. Смолница и израснал там със земеделието в кръвта си, Калоян няма наследствена земя. А земеделието е това, което прави с много желание, любов и риск. И колкото и да е необичайно, той отглежда не само зърнено-житни култури като пшеница, царевица, но и пъпеши, лук, нахут, просо.

Калоян Кънчев ни потърси, притеснен от предложените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Ето и неговата гледна точка:

Станах земеделец през 2008 г. Оттогава и до днес наемам земя само от ДПФ, ОПФ и частните фондове. Да, скъпа е, но друга няма. Предложените промени за мен са много притеснителни.

Имам сключени договори с търговска верига за реализацията на пъпеши и лук. Как ще ги изпълня след като аз утре няма да мога да взема земя и съм ограничен до 300 дка от ДПФ и ОПФ? 10 години ми е коствало да пробия във веригите и сега как да си изпълнявам договорите?

В предложението, дадено към Земеделска Комисия, се участва на две тръжни сесии за земи в ДПФ и ОПФ. На първа тръжна сесия ще можем да участваме зеленчукопроизводители и животновъди за 300 дка. На втората – ако остане земя. На мен, за да изпълня договорите, ми трябват 1500 дка. От къде да ги взема, ако на втора тръжна сесия не остане земя? Ще ме накажат за това, че правя българско земеделие и отглеждам различни култури от зърнено-житните или че гледам повече от 300 дка зеленчуци?

По този начин се премахва конкуренцията на пазара. Даваме за пример Франция, където фермерите не спират да протестират и да се самоубиват, но никой не дава за пример САЩ, където няма протести. В САЩ е най-развитото земеделие, от което всички се учим.

Да, не е лесно. Мъча се и се оправям. Сменям култури, сменям обработки. Нямам наследство от комунистическите времена. Почнал съм от една гола поляна. Теглил съм кредити и лизинги в продължение на 16 години. И в момента имам 4 милиона лева кредит. И какво съм виновен аз, че съм направил бизнес плана си при едни условия, а законите се променят? И в моето положение има много хора. Но дори и само аз да съм, не съм ли част от тази държава?

Освен това, аз от 4 години на моите земи практикувам въглеродно земеделие. Вече започнах да получавам плащания. И ако сега не мога отново да работя същата земя, а договорите ми изтичат тази година, какво следва? Въглеродното земеделие не е процес, който се случва за една година. Това е натрупване на добри практики, които допринасят за здравето на почвата и увеличават нейното плодородие. Този процес е продължителен и трябва да се поощрява.

Изнасям нахут в Пакистан. Там също имам сключени договори. Какво трябва да направя? Да махна с ръка на 15 години труд?

Ако промените се приемат, аз не знам какво да направя. На търговете не мога да участвам за повече от 300 дка. После няма да мога да си изпълня договора с търговските вериги за пъпеши и за лук. След това трябва да си прекратя участието във въглеродната програма. И накрая да се обадя на банката и да кажа, че няма да мога да й върна кредите.

После – споразуменията по чл. 37 за комасацията. Промените предвиждат, че могат да се изготвят с подписите на 2/3 от ползвателите, които имат 2/3 от площта на землището. Останалите ще ги разпределят служебно, където ги разпределят. Това значи, че всеки малък и нов земеделец, които иска да вземе земя от ДПФ и ОПФ ще зависи от добрата воля на големите арендатори, за да не го настанят в най-забутаните чукари.  Или да си ги работи в реални граници.

Всички искат по най-лесния начин. Основният проблем в държавата ни е, че на никого не му се работи. В нашето село Смолница има два краварника. Единият е жив загинал. Другият е чисто нов, по всички европейски правила. Работи и се развива, гледа 1000 крави. Непрекъснато слушам приказки, че човекът пере пари, има друг бизнес. Не. Собственикът ми е приятел. Участва по програма, взе 5 млн.лв кредит и си направи кравеферма. Защо едни могат, а други – не? В едно и също село.

Как аз от 5 години мога да правя въглеродно земеделие, как успях да спра да ора, как в момента съм си направил буферни ивици на всички полета по новия ДЗЕС8. Значи мога да изпълнявам ДЗЕС8, мога да спазвам сеитбооборот, мога да сея нахут, боб и леща, а другите – не могат. Има още много хора като мен в България. А за други е проблем, че не може да се оре и трябва да се сеят покривни култури. Не е проблем, напротив. Супер е. Проблемът е, че не искат да се променят. И понеже не искат да се променят, искат да елиминират конкуренцията.

Да, аз съм от хората, които дават високите ренти. И до 250 лв/дка съм давал. Защото искам да се развивам. Кое е лошото на това? Искам да взема и крави, да продължа да развивам стопанството. Някой да ми каже кое е лошото на това, което правя. Нямам една открадната стотинка и имам само кредити. И аз искам да работя в едно землище. Но навсякъде земята е заета от старите земеделци. Аз работя в 20 землища. По 500 дка, по 300 дка, обикалям с тракторите по пътищата. Няма откъде да взема земя в едно землище.

Да, амбициозен съм. Не ми стигат 1000 дка. Искам да работя и ми харесва. Правя сондажи за напояване. В момента в Добруджа един сондаж струва 100 000 лв. Да, водата се вади от 500 метра, но се вади. Фирми, за да го направят, колкото искаш. Защо да не може? Аз го правя и без да имам собствена земя. Но нямам друг избор, ако искам да оцелея. Рискувам, инвестирам, боря се. Сега ние какво да направим? Да регистрираме десетина фирмички, с които да се явяваме на търговете или да се откажем?

И стига с това малки големи. Всички сме фирми на държавата и плащаме данъците си на нея. Истината е, че земята е в старите собственици, които я разделиха след ТКЗС-тата. Вече и почти я изкупиха. За нас остават единствено ДПФ, ОПФ и частните фондове. Сега и от там искат да ни изгонят.

И накрая искам да задам няколко въпроса на колегите:

2023 г. беше тежка суша, после паднаха 200 л дъжд.  Защо влязоха да орат и да извадят влагата? Защо култивират на 15 см сега и още повече сушат почвата? Защо я правят на пепел, да не попива вода изобщо? Защо сеят по 7000 бройки, като това е норма за зони в света с 1000 литра валежи. Защо влязоха да торят пшениците, като горе 5 см е сухо?

Снимките са от стопанството на Калоян Кънчев

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X