Годишната среща на АЗПБ се утвърди като водещо събитие в земеделието у нас

6 бивши и 1 настоящ министър, депутати и общественици, Изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие, директори на всички дирекции в МЗХ и ДФЗ,  браншовици и експерти, както и над 400 фермери на едно място могат да се срещнат само веднъж в годината. На 10-тата юбилейна среща на АЗПБ, която се проведе край Казанлък,  се събраха на едно място законодателната и изпълнителната власт, евродепутати, земеделската и научната общност, компаниите, работещи в сектора, за да влязат в диалог и да формират заедно политиките в земеделието.

Събитието през годините се утвърди като най-мащабният форум в земеделския сектор. Форумът е признат и припознат както от земеделската общност, така и от държавната администрация и международните институции. Неведнъж на него е давана трибуна на редица авторитетни гости. Но и на всеки един земеделски производител, пожелал да вземе думата. На тази среща всеки един фермер може да се срещне лично с политиците, които определят съдбата на бизнеса му и да ги попита защо нещо е такова, каквото е и да им каже как то може да стане още по-добре.

„Тук никога не е имало цензура и не е имало разделение“, подчерта председателят на Асоциацията на земеделските производители г-н Венцислав Върбанов.

Затова и форумът се превърна през годините не просто в трибуна на земеделските производители, но и в ковачница на политика в интерес на България, на българското земеделие и обществото като цяло. Защото най-важен е диалогът между всички заинтересовани страни, каза Венцислав Върбанов. „Опитът ни показва, че когато има активен дебат между всички страни, когато посочваме истинските проблеми, когато сме честни един с друг, тогава нещата се случват“.

Повод за празнуване тази година бе и 20-годишният юбилей на Асоциацията на земеделските производители в България.

„През всичките тези години нашето мото беше да бъдем конструктивни, оперативни и актуални, представяйки най-важните проблеми в сектора. Винаги сме давали глас на исканията на земеделската общност, но без капка критика и популизъм. Винаги сме търсили градивният подход със становища и експертни предложения за разрешаване на проблемите. Не случайно успявахме да постигнем чуваемост за почти всички наши предложения. Постигнахме добри резултати за земеделския бизнес у нас, за да имаме европейско лице и да бъдем по-малко ощетявани през всичките тези години.  Вече 20 години се налагаме като браншова организация, която непримиримо защитава интересите на своите членове. Успяхме да установим ефективни партньорски отношения с всички институции, които имат идеи и воля за формулиране на работещи политики в селското стопанство. Ние винаги сме работили за развитието на абсолютно всички отрасли в земеделието.

За 20 години българските фермери наистина се промениха. Ние не само станахме по-модерни и по-конкурентни, но и вече не отстъпваме в много отношения на нашите колеги от старите страни членки на ЕС, които са значително по-привилегировани от Общата селскостопанска политика. И за да отговорим на новите предизвикателства, АЗПБ пое по нов път. Днес ние отваряме нашите врати за нови лица, които да работят с темпото на бързо променящия се свят и да имат куража да се борят за разрешаването на най-належащите проблеми. Нашият екип ще работи за привличането на млади хора и представянето на атрактивните страни на българското земеделие пред тях. Наша кауза ще бъде възстановяване на авторитета на българските земеделци и връщането на традициите ни в земеделието. От тази трибуна заявявам най-отговорно, че ще положа максимални усилия за признаването на благородния труд на фермерите от останалата част на обществото. Ще продължаваме да работим и за подобряване на взаимоотношенията с останалите браншови организации и тясното сътрудничество с представителите на аграрната наука и синдикатите“.

Това каза председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов във встъпителната си реч. Той представи новото попълнение в екипа на Асоциацията – Изпълнителният директор Живко Живков, когото българските земеделци познават като бивш Изпълнителен директор на ДФЗ. Той имаше огромен принос за безупречното провеждане на тазгодишния семинар. Венцислав Върбанов благодари и на основателя на АЗПБ и неин дългогодишен двигател – господин Ивайло Тодоров.

Двата семинарни дни протекоха изключително наситено и с много актуални, полезни и на моменти разгорещени дискусии и дебати.  Обсъдени бяха важни и горещи теми, касаещи всички сектори на земеделието. Фермерите научиха нови неща, администрацията – също. В семинарната част имаше важни презентации, а в залите се провеждаха срещи между участниците в сектора. На срещата се получи конструктивен дебат, който назова истинските проблеми на земеделците с истинските им имена.

„Имаме достатъчно катаклизми на полето, не бихме искали да ни се създават изкуствени такива и от администрацията. Искаме реални мерки за подкрепа на производителите, които да бъдат отразени в бюджета на държавата. Защото един приоритет е приоритет само тогава, когато е заложен в бюджета.

Надявам се нещата, които тук бях споделени от вас като коментари, идеи, критики и препоръки да бъдат взети под внимание, каза Венцислав Върбанов при закриването на форума.

Изключително съм доволен от начина, по който протече нашия форум. Искам да благодаря на колегите от Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд Земеделие за ценната информация, която за пореден път ни предоставиха. Знаете, че винаги на нашия форум получаваме информация от първа ръка. Благодаря им, че отговаряха на всички ваши въпроси. Самият факт, че нямаше някой, който искаше да зададе въпрос и не му беше дадена думата показа, че уважаваме всяко едно мнение.

Искам да закрия Десетата юбилейна национална среща на земеделските производители с  една надежда. Надежда, че от срещата ще има ефект и някои неща, които тук бях споделени от вас като коментари, идеи, критики и препоръки ще бъдат взети под внимание, както се е случвало винаги досега.

Пожелавам  успешна година на всички много здраве на вас и на вашите близки, късмет!”, каза Венцислав Върбанов, закривайки тазгодишната Национална среща на земеделските производители в България.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X