Асим Адемов, евродепутат/ЕНП: Не забрани, а иновации и инвестиции трябва да движат европейското земеделие

Първо искам да благодаря на европейските и на българските фермери. Това каза по време на конференцията, организирана от ЕНП “Европейска сделка за фермерите: Визията на ЕНП за земеделието в Европа” в Пловдив, евродупутатът от ГЕРБ-СДС/ЕНП и член на Комисия по земеделие в ЕП Асим Адемов. Поредицатата от конференции, озаглавени “Европейска сделка за фермерите: Визията на ЕНП за земеделието в Европа” се състои от целенасочени събития в държавите-членки с цел по-нататъшно развитие на диалога с фермерите и лицата, определящи селскостопанската политика в целия ЕС.

Какви са възможните пътища и начини за разрешаването на проблемите на фермерите? Накратко те са два – иновации и инвестиции, каза в своето изказване Асим Адемов. Те са пътят, по който българското и европейското земеделие не само ще оцелее, но и ще се развива.

Но първо и преди всичко всички ние трябва да изкажем своята благодарност към фермерите. Те вършат една много важна и отговорна работа и я вършат добре. Произвеждат качествена храна и благодарение на тях магазините са пълни и никой в Европа не гладува.

Когато казваме, че нашите фермери произвеждат качествена храна, това не са празни приказки. Наскоро бях на посещение с мои колеги евродепутати от Комисията по земеделие във Вашингтон, където посетихме Департамента по земеделие на САЩ. Срещнахме се с тримата им секретари по земеделие. Те казаха, че през последните години в САЩ има изключително голям внос на европейски земеделски продукти. Поради простата причина, че американските потребители оценяват по-високото качество на европейските храни спрямо тези, произведени в Америка.

Европейските фермери се справят отлично с работата си. Но на всички ни стана ясно, че същевременно секторът е изправен пред много трудности. Лично според мен, голяма част от причините за тези проблеми се крият в зеленият курс, който пое Европа. Дебело подчертавам, че нито аз, нито европейските фермери, сме против целите на Зелената сделка. Всички искаме да дишаме по-чист въздух, да ядем по-чиста храна, да имаме повече природа. Но тази Зелена сделка под давление на някои партии в ЕП си постави твърде високи цели, които да се постигнат за твърде кратки срокове. Това създаде огромно напрежение в почти всички сектори на икономиката.  Но най-вече в земеделието. Ние от ЕС буквално стиснахме земеделците за гушите със забрани и рестрикции. Без да предоставим алтернативи. От друга страна дойде нелоялната конкуренция на нерегламентиран внос от трети страни. Всичко това постави европейските фермери в изключително трудна ситуация.

Но отговорно мога да кажа, че ЕНП е спирачка за много от нещата, които се опитват да гласуват в Европейския парламент в ущърб на европейските фермери. Да вземем например Закона за възстановяване на природата. Имаше една безумна идея да възстановим природата във вида, в който тя е била преди 70 години. Колко е било населението на света преди 70 години и сега колко е? Как ще изхраним това население. Това предложение отпадна благодарение на усилията на Европейската народна партия.

За нас иновациите и инвестициите са в центъра на бъдещото европейско земеделие. Европейските фермери няма как да оцелеят без прилагането на свръхнови технологии и практики. А за тях трябва да имат достъп до инвестиции. Инвестициите и авангардните технологии са единственият път европейските фермери да запазят конкуретноспособността си на световния пазар. А чрез тези технологии ще можем да намалим и негативното влияние, което земеделието оказва върху околната среда без при това да намаляваме количеството на селскостопанското производство. И в ЕНП ще работим за това. Ние осъзнаваме, че не можем да искаме от фермерите да дават повече, срещу по-малка подкрепа от наша страна.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X