Георги Тахов става служебен министър на земеделието, сменени са и двама зам.министри

Несправяне със служебните задължения е мотивът, с който премиерът Главчев предлага Кирил Вътев да бъде освободен от поста си

Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов, досегашният директор на Държавен фонд “Земеделие”.

От 6 юни 2023 г. до 8 април 2024 г. Вътев заемаше поста министър на земеделието и храните в правителството с министър-председател акад. Николай Денков. На 9 април 2024 г. бе назначен за служебен министър на земеделието и храните към кабинет с министър-председател Димитър Главчев.

В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора.

Часове след като служебният премиер поиска оставката на Кирил Вътев като министър на земеделието, от правителствената пресслужба съобщиха за още рокади в земеделското министерство. Със заповед на премиера Димитър Главчев са освободени двама заместник-министри в Министерство на земеделието и храните. Това са Александър Йоцев и Георги Тошев.

Със същата заповед е назначен Иван Капитанов на длъжността заместник-министър на земеделието и храните.

Капитанов е бил заместник изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

В периода между 2017 г. и 2020 г. е заместник председател на съвета на директорите на „Пристанище Бургас“, а преди това е бил председател на съвета на директорите и член на съвета на директорите на „Пристанище Бургас“ .

Работил е в Министерството на земеделието и храните и в Министерството на финансите. Магистър е по „Икономика и управление на индустрията“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X