Обещаните 3,5 млн.лв. за оранжериите нагнетяват огромно напрежение

Теодора Кръстева: Колегите директно обвиняват нас, а ние настоявахме за 40 млн.лв. и пропорциоално рапределение между производителите

„Дано не прозвучи грубо, но аз лично съм много разочарована! Първо, тази сума е безкрайно нищожна, второ – коментира се само отоплението на газ, което е безумие, защото отопляемите оранжерии са и на пелети, и на ток, и на слънчогледови люспи, и на различни други горива. Не го очаквах това, някак си некоректно излезе. Поне така го разтълкуваха колегите. Да, много хубаво, че се прави нещо за бранша, но е недостатъчно и не е направено какво трябва. При положение, че отопляваш, че работиш, че имаш такива безумни разходи – защото то не е само отоплението, това е само едно от перата, а в един момент държавата ще подпомага с де минимис и някаква нищожна сума само колегите, които са на газ. А какво да правят другите?!“.

Това коментира пред „Гласът на земеделеца“ Теодора Кръстева, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Потърсихме я по повод разразилото се напрежение в сектора, след като беше обявено, че финансовата помощ от 3,5 милиона лева е само за компенсиране на оранжериите за повишените цени на газа. Не се споменават други горива, а освен това вече седмица се очакват указания, без които реално мярката не работи и никой все още не е получил нито стотинка.

На въпрос каква е справедливата сума и справедливата формула за разпределението й Теодора Кръстева е категорична: който работи, трябва да получава подкрепа. За всеки труд трябва да има нормална отплата, така че човек да може да си върши работата с мерак, да е удовлетворен от това, което върши. А не да се чуди как да си покрива разходите и да не остава почти нищо за него.

„Все още не е късно да се поправи грешката. Според мен трябва да се покрият, както поискахме ние, 70% от разходите на колегите за отопление. Без значение какво гориво се ползва – за всички да е еднакъв подходът. Виждате как поскъпва всичко – в пъти! Не само газа – всичко! Добре, започнали са отнякъде – все е нещо. Ако ни кажат от Министерството на земеделието, че започват от газа, да кажат кога и какво предстои за останалите оранжерии? Все пак не бива да има деление. След като се отоплява един оранжериен комплекс и в него има заложена продукция – въпреки трудностите! – нека тогава да се покрият разходите на колегите, независимо от това какъв е енергоносителят!“.

Кръстева разказва, че предложението за отпускане на прословутите 3,5 милиона лева е нагнетил огромно напрежение сред оранжерийните производители.

„Ние сме асоциация на всички оранжерийни производители и сме длъжни да защитаваме интересите на абсолютно всички. Независимо от това дали са наши членове или не, ние лобираме за всички – малки, големи, независимо от това с какво се отопляват или какъв зеленчук отглеждат. Затова сме асоциация – да обединяваме, а не да разединяваме. А в един момент какво излезе – че едва ли не ние разделяме хората. Вече получих такива обвинения. Да, ние участвахме в разговорите. Но ние говорехме за едни поне 40 милиона лева, за да се усети живителна глътка въздух в бранша след всички удари, които понесохме. А то се оказва, че те ни дават някакви 3,5 милиона, при това – кога ще ги получат хората? Че те вече въпреки трудностите залагат семена, залагат разсад, започват да отглеждат – времето си върви и не чака. Току-що говорих с един колега, който има домати. Пита ме какво да прави. Казва: не мога да си освободя хората, къде ще ги търся после, като дойде лятото, когато ще е офанзивата?! Трябва да ги запази, независимо какво ще му струва това и независимо на каква цена ще излезе през март продукцията от оранжерията. Той си поема рисковете като работодател!“.

На въпрос как смятат да реагират като браншова организация, за да защитят правото на оранжеристите да се трудят по-спокойно, Кръстева отговаря, че идната седмица предстоят нови срещи, подготвени са с колегите й и с нови предложения.

„За пореден път, макар че вече до гуша ни е дошло да го повтаряме – не искаме да пада ДДС, нека ни направят обратно начисляване. Нека си остане 20%, но да е с обратно начисляване, за да се види какво се случва в бизнеса! Да ни се даде шанс, малко да се отпусне хватката около врата на земеделците! Не е нещо, което да не е познато като финансов механизъм, знае се, че работи. Нека да не ни натоварват и с ДДС. Така ще излезе на светло и „сивата“ част от бизнеса!“.

Браншовата лидерка припомня още, че в отговор на народен представител министърът на земеделието Иван Иванов е изброил начините, по които ще бъдат подпомагани оранжерийните производители. Личното й мнение е, че трябва да се прояви малко доверие и да се даде толеранс. Надява се това да са първите стъпки, но да последват и още, така че да няма делене на производители по това с какво отопляват, всички да усетят грижа и ангажираност от държавата. От 900 хектара площи на оранжерии в България 300 са отопляеми, от които 200 са на газ, според агростатистиката. Може би това е аргументът, който е натежал към решението за се започне с отопляваните на газ оранжерии. Важното е обаче да не се забравя, че има и други, важното е спешно да се коригират пропуските, да се вземе предвид, че и другите горива поскъпнаха пропорционално. Макар и малко има и оранжерии, отоплявани с минерална вода. Помпите са тях се въртят от ток – те също имат разходи. Експерти трябва да помислят и да прецизират по-добре нещата, категорична е Кръстева. Тя припомня драмата на собственик на оранжерии в Ръжево Конаре. Стъклата на съоръженията били изпотрошени от градушката през август миналата година, а всички насаждения от краставици – съсипани. Човекът и досега почти нищо не е получил от държавата ако не се брои символичната помощ за 100% похабените насаждения, и се опитва сам да се изправи на крака. Запазил си е част от работниците, засадил е отново, тази седмица започва да бере продукция за пазар.

„Хората си страдат и въпреки това продължават да си работят. Но мерките не трябва да са частични и недомислени, истината е, че всеки от земеделците се нуждае от подкрепа и трябва да я получи в правилния момент“.

На фона на случващото се малкото български оранжерийни производители, осмелили се да заложат на зимно производство въпреки драстичното поскъпване на енергоносителите, сега се сблъскват с още един много стар проблем, за който България така и не намери адекватно решение – българските краставици на борсите са по 4,80 лева, а гръцките, отгледани без скъпо отопление и с подобаващи субсидии – по 3,20-3,40 лева.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X