Хербицидите на Байер заедно с антидотните технологии работят перфектно

Експертите на компанията споделят конкретни резултати директно от полетата на своите клиенти

Агр. Петър Кръстев
За да докажат и онагледят действието на хербицидите, заедно с антидотните технологии на Байер КропСайанс експертите на компанията предоставиха конкретна информация, събрана непосредствено преди провеждането на уебинара.
Ето какво споделиха специалистите пред земеделските производители, участници в семинара онлайн на 8 февруари 2022 година.
Владимир Вълчев, регионален представител на Байер КропСайанс
Специалистът запозна земеделците с конкретната ситуация на полето в землището на с. Оризово, онагледена със снимки от действието на Атлантис Актив, направени ден преди събитието.
„Действието на продукта е категорично“, сподели Вълчев и върна лентата назад. През есента при обстоен преглед на полето е установен плътен килим от райграс, който е скривал пшеницата. След третиране с Атлантис Активвсички плевели са унищожени. Продуктът е приложен на 6 ноември 2021 година в доза 30 г/дка със 100 мл/дка Биопауър. На 13 февруари при огледа се оказва, че продуктът е безкомпромисен към райграса. „Това се дължи на бързото усвояване от плевела и времето на приложение. При прилагането на продукта избягвахме високите температурни амплитуди, а плевелите трябваше да са в активна вегетация. Така антидотът помогна да се запази пшеницата, а в същото време плевелите бяха унищожени“ – обясни Вълчев. Състоянието, което се наблюдава в момента на третираната пшеницата, е, че тя се възстановява от потискането на плевелите, а в контролата ясно се вижда, че тя е почти напълно унищожена от райграса.
Специалистът препоръча: „Ние, от Байер, при такива проблемни полета с райграс и широколистно заплевеляване предлагаме продукта Атлантис Актив в доза 30 – 33 г/дка, в комбинация със 100 мл/дка Биопауър.“
Цвета Попова – мениджър ключови клиенти за Североизточна България в Байер
Специалистката обясни, че от 4-5 години в района на Североизточна България проследяват разпространението на житни плевели, които не са били характерни преди за региона. Това са овсига, райграс, власатка, които са трудни за борба конкуренти на пшеницата, но изход има. „Байер предлага решения за справяне както с икономически значимите плевели, така и срещу стреса върху пшеницата – нещо, което е изключително важно през пролетта и началната фаза на културата“ – подчерта Попова. – „Трудното разпознаване на житните плевели е един от факторите, който влияе на разпространението им. Много важно е да имаме точна преценка срещу кои плевели ще извеждаме борбата.“
Историята е от пролетта на 2021 година в поле на земеделеца Христо Милев в гр. Кубрат. В началото на пролетта е установено смесено заплевеляване: от широколистните – великденче, теменужка, мак, лепка и др., а от житните – див овес, овсига и райграс. След констатиране на видовете плевели избират хербицид, който да бъде комплексен като действие, икономически изгоден и не на последно място – безопасен за културата, каквото било изискването и на земеделеца. „Третирахме в доза 37 г/дка Пасифика плюс 100 мл/дка Биопауър. Избрахме Пасифика, защото той е селективен, ефикасен срещу най-трудните за борба житни плевели, както и срещу широколистни плевели.

Ползва се с отлично име от години на пазара и се е доказал сред много земеделци“ – обясни Цвета Попова и обърна особено внимание на температурите през пролетта, когато се извършват пръсканията с хербициди. „Температурите са променливи към ниски и изборът на хербицид е от особено значение в този момент. На първо място той трябва да бъде селективен. Ефектът на Пасифика Експерт беше категоричен, отличен срещу всички плевели, които бяха на полето в това стопанство, а и във всяко друго, което избра Пасифика Експерт“ – заключи специалистката от Байер.
Александър Димитров – представител на Байер за района на Варна и Шумен
Специалистът разказа за чудесния ефект от хербицида Пасифика Експерт в землището на с. Марково в стопанството на Пламен Йоневски. Земеделецът е имал проблеми със заплевеляването от години и е използвал различни хербициди, но до тази година не е могъл да се справи добре с житното и широколистното заплевеляване. „Ефектът се случи с Пасифика Експерт в доза 36 г/дка със 100 мл/дка Биопауър – обясни Димитров и допълни: – Хербицидът беше внесен в края на март, като температурата тогава беше ниска. Въпреки тези условия с антидота, който има Пасифика Експерт, нямаше никакъв стрес за културното растения. След затоплянето през април ефектът върху всички житни и широколистни плевели беше чудесен и се виждаше много ясно.“ В участъците, пропуснати от пръскачката обаче, плевелите били избуяли и затормозявали посева. „Това, което забелязахме с г-н Йоневски, беше, че след жътва полето беше изключително чисто и стопанинът успя да го подготви много лесно“ – подчерта специалистът.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X