„Безумен“ скок на цената на пшеницата реколта 2022, прогнозира министър Иванов

На Комисия по земеделие министърът на земеделието Иван Иванов даде пред народните представители информация за предстоящото изкупуване на зърно от държавата. На въпрос на председателя на Комисията Пламен Абровски дали, ако войната свърши утре, процедурата ще бъде продължена, отговорът на министър Иванов беше – да. Причината е, че след среща с министъра на земеделието на Украйна е съобщено, че Украйна няма да може да засее и да прибере следващите реколти. По тази причина министър Иванов прогнозира „Безумен скок на цената на пшеницата от реколта 2022“ и попита „Какво ще правим, ако цената на хляба стане 5-6лв.?“


Министър Иванов информира депутатите, че след отказ на „Сортови семена Елит“ да участва в закупуването на зърното, е избрано ново дружество – „Врана“, сто процента собственост на МЗм, което вече е дало съгласието си. Капиталът на дружеството ще бъде увеличен, след излизане на постановление на МС, а самата сделка ще се осъществи през Софийска стокова борса на база на  Закона за обществени поръчки. 


Междуведомствени комисии ще координират и подпомагат процеса. Зърното ще се съхранява в складовете на производителите за срок от 90 дни. Таксите за съхраняване щели да бъдат същите, по които работи Държавен резерв, но какви не стана ясно. Всеки договор с всеки конкретен продавач ще е индивидуален с конкретни условия. 


Цените, на които ще се изкупува зърното, ще бъдат посочени в офертата и спецификациите по култура, според Закона за обществените поръчки, с минимални и максимални стойности. Цените са държавна тайна засега, но се подразбра, че ще са по-ниски от пазарните.


Изкупуването на зърното ще започне след като капиталът на дружество „Врана“ бъде увеличен. Но законовите процедури ще отнемат поне 15 дни, като само 5 дни са необходими за офериране от продавачите.


На въпрос дали необходимите средства за увеличаването на капитала на „Врана“ са налични, министър Иванов отговори, че това е в компетенциите на Министерство на финансите, но той не се съмнява в тях. 


Ще има намаление при видовете на изкупуваните зърна, тъй като животновъдите са се отказали да участват в схемата за директно предоставяне на фуражи и ще им бъдат предоставени средства, с които да си закупят такива. Ще бъдат изкупени с предимство маслодайни култури.


Министър Иванов, с огорчение сподели, че нищо не може да спре износа.  „Въпрос на субективна преценка от страна на зърнопроизводителите“, каза той. Но все пак призна, че страната ни е получила остри критики от ЕК за възпрепятстването на свободната търговия и дори заплахи за санкции. Въпреки това министър Иванов каза, че ако има колективна воля на МС, може да се спре износа на зърно, но страните членки не възнамеряват да го правят, а прибягват до попълване на държавните си резерви.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X