Aнтиправителствен фермерски протест в Нидерландия срещу „Програма 2030“ („Програма 21“)

Нидерландското правителство обяви в петък, че намалява броя на животните с 1/3, за да намали замърсяването с азот от животинските отпадъци, ще изкупи стопанствата или ще премести фермерите, за да изпълни намеренията си.
Нидерландия е вторият по големина селскостопански износител в света след САЩ.
Азотният план трябва да доведе до 50% намаляване на общите азотни емисии до 2030 г.
Една от целите за устойчиво развитие на ООН (ЦУР 2: Нулев глад) е пълната трансформация на производството на храна и хранителните навици на хората, за да приучи световното население към задоволяване с неофеодален начин на живот, консумация, бедност и към зависимост от безскрупулни корпорации, които унищожават поминъка на хората и традиционното селско стопанство. Световният икономически форум, една от организациите, партньори на ООН, предлага създаването на „Хъбове за иновации в храните“.


На 27 януари 2021 г. правителството на Нидерландия, Световният икономически форум и няколко партньори от публичния и частния сектор стартират Хъбове за иновации в храните по време на срещата в Давос, 2021г. Хъбовете за иновации в храните ще бъдат ключова платформа за много заинтересовани страни, която ще използва технологии и по-широки иновации за укрепване на местните иновационни екосистеми за трансформация на хранителните системи. Подкрепена от многогодишно финансиране от правителството на Нидерландия, инициативата ще включва Глобален координационен секретариат (GCS), базиран в Нидерландия.
Повече от 20 организации са водещи по отношение на Хъбовете за иновации в областта на храните, като работата вече е в ход в Колумбия, Индия, Европа, АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия) и няколко държави в Африка. Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ предоставя многогодишна подкрепа за разработването на Хъб за иновации в храните в Индия, където имаше масови фермерски протести.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X