Китай: Цените на свинското скочиха с 60 на сто. Защо?

Цените на свинското месо в Китай са се повишили с 60% от май до юли. Държавните агенции изискват от големите компании да осигурят постоянни доставки. И наричат ​​съобщенията за покачване на цените преувеличени. Какво се случва в Поднебесната?

От началото на май цените на свинското на фючърсния пазар в Далиан са се повишили с 50%. Анализаторите оправдават това рязко увеличение на цената със значително по-свито предлагане в резултат на рязкото намаляване на запасите от свине за разплод. Основата за това развитие беше бързото и финансирано от държавата масивно възстановяване на китайската популация от свине след АЧС. 

Резултатът от този бум беше срив на цените с повече от половината и огромни загуби за свиневъдите. В Китай също разходите на свиневъдите са се повишили рязко през последната година. Към това се добави и световното поскъпване на зърното и соевия шрот. Сега изглежда, че ситуацията се е обърнала.

Държавните агенции - като Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) - цитират "ирационалното нежелание за продажба" като основна причина за рязкото покачване на цените, съобщава агенция Ройтерс.

Очевидно е имало кризисна среща между Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) и големите производствени компании поради растящите цени на свинете и голямото влияние на цените на свинското върху инфлацията на храните. След това държавният орган за планиране на Китай призова компаниите да осигурят стабилни доставки, се казва в изявление, след като цените се повишиха рязко през последните месеци.

Преувеличават ли медиите или месото свършва?

В доклада на NDRC също така се казва, че някои медии преувеличават и изфабрикуват информация за нарастващите цени, което засилва нежеланието на фермерите да продават. „В момента капацитетът за производство на живи свине като цяло е разумен и достатъчен“, се казва в изявлението на NDRC. Според него в момента има слабо потребление и няма основа за устойчиво увеличение на цените.

Под въпрос обаче е дали това официално изявление ще помогне за успокояване на пазара. Във всеки случай цените на фючърсния пазар в Далиан говорят на различен език. Те продължават да се повишават и в началото на юли. Това важи както за текущата дата през юли, така и в още по-голяма степен за по-късните дати през есента. Те са значително по-високи. Едва след това цените падат леко или се консолидират на високо ниво.

Сделките за живи свине през юли, търгувани на стоковата борса в Далиан, приключиха на 19 950 юана за тон на 4 юли, най-високата цена от юни миналата година. Следващата септемврийска дата дори приключи търговията на 22 250 юана за тон (2 931 евро), най-високото ниво от май 2021 г.

Това обаче все още е значително по-ниско от последния ценови пик от 29 600 юана през февруари 2021 г. Големите производители на свине трябваше да обещаят на срещата на NDRC, че ще колят с редовно темпо в бъдеще и няма да трупат запаси, съобщава Reuters.

Междувременно големи производители на свине като Muyuan Foods казват на инвеститорите, че скорошното покачване на цените се дължи главно на умерено подобрение в предлагането и търсенето, а не на емоционални или други краткосрочни фактори.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X