Реституцията на земята у нас продължава вече над 30 години

Днес на първо четене в комисията по земеделие на парламента влиза текст, който защитава правото на собственост на притежатели и наследници на земя

Комисията по земеделие в парламента днес ще разгледа одобрения с решение на Министерски съвет от 2022 г. проект на Закон за допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи – ЗСПЗЗ.

Диана Ванчева

Той е съставен от параграф единствен – § 18, в преходните и заключителните разпоредби.

Текстът гласи, че за установяване на границите на земеделските имоти, за които правото на възстановяване е признато с влязло в сила решение на общинската служба по земеделие в съществуващи или възстановими стари реални граници или със съдебно решение, собствениците или техните наследници могат да подават искане по сила правилника за прилагане на ЗСПЗЗ, до общинската служба по земеделие в 2-годишен срок от влизане в сила на закона.

Имотите ще се предоставят от общинския поземлен фонд, съответно от държавния поземлен фонд. А имотите на собственици или техни наследници, които не са подали искане в указания 2-годишен срок, ще се разполагат служебно от общинската служба по земеделие върху земи, предоставени от общинския поземлен фонд, съобразно решението за признаване на правото на възстановяване на собствеността.

Повод за промяната е фактът, че Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие на
25 януари 2021 г. резолюция, в която изразява сериозно безпокойство от броя на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), чието изпълнение не е приключило в продължение на повече от 5 г. след постановяването им.

България е цитирана като една от държавите – членки на Съвета на Европа, с най-висок брой неизпълнени решения.

За тази цел у нас бе изработена пътна карта за изпълнението на осъдителните решения на ЕСПЧ срещу България и бе предложен текста, предвиждащ 2-годишния срок, в който бившите собственици или техни наследници да подават заявление за установяване на границите на земеделските имоти на място. След изтичането на срока правоимащите лица ще се разполагат служебно от общинската служба по земеделие.

Окончателните решения на ЕСПЧ по всяко едно дело, водено от български граждани в ЕСПЧ, по което е установено нарушение, имат задължителна сила и подлежат на изпълнение от страната ни, под контрола на КМ към Съвета на Европа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X