Колко пари ще могат да печелят земеделците от въглеродно земеделие?

Всичко, което трябва да знаете за въглеродното земеделие от специалистите на AGviser:


Скоро фермерите ще могат да печелят между 400-500 евро на хектар от въглеродно земеделие, обясни Христо Николов, съдружник в AGviser – българската компания за въглеродно земеделие


За ускоряване на процеса по секвестиране на въглерод в почвата е необходимо да се използват съвременни биотехнологии и микроорганизми под формата на различни гъби и бактерии, които способстват за по-бързото разграждане на сложни минерали до усвоими за растенията форми. Това има пряко отношение към увеличаването на хумуса в почвите, съответно подобряването на почвеното здраве и увеличаване на плодородието на земята.

Говорейки в материален план за тези неща, ние в AGviser, считаме, че бъдещето на земеделието е свързано неразривно с въглеродното земеделие.

От една страна, ползвайки методиките за регенеративно земеделие, ние подобряваме почвеното здраве, правим земеделието по-устойчиво, намаляваме вредните емисии, отделяни от земеделието и способстваме за увеличаването на селскостопанската продукция. От друга страна, измервайки и отчитайки количествата секвестиран въглерод, ние можем да сертифицираме тези количества съхранен въглерод под формата на въглеродни кредити, с които търгувайки, фермерът може да увеличи печалбата си.

Към днешна дата на доброволния пазар един въглероден кредит се търгува на цени между 40 и 50 евро. Ние изчисляваме потенциал от порядъка на 10 въглеродни емисии на хектар. Или с други думи в близко бъдеще фермерите биха могли да си осигуряват допълнителен доход от 400 – 500 евро на хектар само от търговията с въглеродни емисии. Което е в пъти повече от субсидиите, които към днешна дата получаваме за земеделие.

За да се случи това, е необходимо целият научен потенциал да излезе от университетите и да започне да работи на практика на полето. Фермерите да започнат да спазват стриктно изискванията и технологиите на въглеродното земеделие и да се доверят на специалистите.

Веднъж преминали през този цикъл и осребрили потенциала на въглерода в почвата, ние сме убедени, че всички фермери ще отдадат приоритет на този тип земеделие и ще гледат на него с по-голямо доверие. Наясно сме с противоречивите мнения относно потенциала на този бизнес и за това, че той изглежда виртуален. Но принципът на работа в AGviser и нашата програма CarbonSafe е изключително консервативен и той отчита само реалните количества въглерод, секвестиран в почвата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X