Селското стопанство и използването на земята са получили само 26 процента от глобалните финансови потоци за опазване на климата

Увеличаването на инвестициите е от съществено значение за преобразуването на световните хранително-вкусови системи, за да станат те по-устойчиви, ефективни и приобщаващи, като същевременно се подпомага достъпът на държавите до финансиране за климата и се гарантира, че подходящи финансови ресурси достигат до малките и средни производители на храни. Това беше основното послание от заместник-генералния директор на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) Мария Хелена Семедо по време на Глобалния форум за прехрана и земеделие (GFFA), който се провежда в Берлин, Германия.

Семедо беше основен лектор на събитие, организирано от ФАО, озаглавено „Финансиране на устойчива трансформация в системите за хранително-вкусовата промишленост: пропуски и възможности“.

„Събитието се провежда в ключов момент, тъй като настоящата хранителна криза далеч не е приключила. Това е особено тревожно, тъй като най-уязвимите страни и общности в света се борят с нарастващия глад, както и с предизвикателствата на климата и биоразнообразието“, каза Семедо.

Тя подчерта ролята на ФАО в започването на глобални инициативи за разглеждане на тези проблеми и подчерта необходимостта от финансиране на климата за трансформиране на хранително-вкусовите системи до 2030 г. На конференцията за климата КОП27 миналата година ФАО стартира Инициативата за устойчива трансформация на храните и селското стопанство (FAST), заедно с правителството на Египет, за подобряване на качеството и количеството на вноските за финансиране на климата в селскостопанските сектори.

„Докато общите финансови потоци за борба с климата се увеличиха през последното десетилетие, делът, насочен към селското стопанство, непрекъснато намалява“, коментира Семедо.

Секторът на селското стопанство и използването на земята получи 122 милиарда щатски долара финансиране между 2000 г. и 2018 г., което представлява 26 процента от глобалните финансови потоци за климата към всички сектори.

Като положително развитие Волфганг Цорнбах от Германското федерално министерство на храните и земеделието (BMEL), модератор на събитието, обяви, че неговото правителство ще допринесе с 3 милиона долара за Инициативата за устойчива трансформация на храните и селското стопанство – по 1 милион долара за три години, за да осигури по-последователен подход в глобалните инициативи, свързани с изменението на климата.

Сред експертите на панелното събитие на ФАО бяха Ириде Чекачи, асоцииран директор, ръководител на консултантския отдел „Агробизнес“ в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Мартина Флекенщайн, директор „Глобална политика по храните“ в Световния за дивата природа (WWF International), и Рицуко Йонеда, директор на Министерството на земеделието, горите и рибарството на Япония.

Те обсъдиха конкретни начини за насърчаване на адаптирането и смекчаването на изменението на климата, като същевременно се гарантира продоволствена сигурност и изхранване, с акцент върху трите стълба на Инициативата за устойчива трансформация на храните и селското стопанство, а именно: достъп до финансиране, знания и капацитет за климата; политическа подкрепа и диалог.

Ириде Чекачи подчерта важността на партньорствата за реализиране на целите на Инициативата за устойчива трансформация на храните и селското стопанство и сътрудничеството на ЕБВР с ФАО. В тази връзка Мартина Флекенщайн посочи, че инициативата осигурява „чадър“ и предлага няколко възможности за справяне с въздействието на изменението на климата.

Семедо също така повтори колко важни са устойчивите на климата реакции на хранително-вкусовата системаза постигането на целите на Парижкото споразумение за климата и Целите за устойчиво развитие.

„Изправени сме пред предизвикателство с две остриета, което изисква двупосочен подход: справяне с въздействието на изменението на климата върху хранително-вкусовите системи, като същевременно намалим въглеродния отпечатък на хранително-вкусовите системи“, заключи Семедо. 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X