loader image

България и Франция в защита на розовото масло

Розопроизводители от България и Франция ще се борят заедно срещу намеренията на ЕК да квалифицира розовото масло и другите етерични масла като химически субстанции и да обозначи като опасни продукти, които ги съдържат. Според проучвания на ЕК в етеричните масла има елементи, които не влияят добре на енергийната система на човешкото тяло. Промени се очакват в законодателството на ЕС за „класификацията, етикетирането и опаковането на вещества, считани за химически и представляващи заплаха за здравето и безопасността на околната среда“. Окончателният вариант на регламента се очаква в края на годината.

Производството на розово масло е традиционно за България, Италия, Испания и Франция. Тези промени ще засегнат и розопроизводството, и лавандуловото и други производства.

Българските евродепутати имат обща позиция, като са подкрепени и от еврокомисаря Мария Габриел заедно с нейните колеги от Франция и Италия. Кметът на Казанлък ще бъде в Брюксел, за да бъде изготвена общо становище на местната власт. Кметовете на Карлово, Казанлък, Панагюрище и Стрелча – където се отглеждат етеричномаслени култури, пращат в ЕП единна позиция срещу готвените промени.

„Според проучвания, направени от браншовите организации, няма вредни съставки в българските етерични масла“, гласи официално становище на Института по розата.

„Комисията поставя в една кошница синтетичните продукти и натуралните продукти“, алармира и Ален Обанел, президент на междупрофесионалната комисия на френските етерични масла.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X