Войната в Украйна: Въздействието върху селското стопанство след една година

Измина една година, от началото на военния конфликт в Украйна и краят му не се вижда.

Агроцентърът на Киевското училище по икономика (KSE) изчислява, че през първите осем месеца на войната преките загуби за украинския агробизнес  възлизат на 6,6 милиарда долара или 5% от общата стойност на земеделските активи на Украйна.

И изчислява общата сума на косвените загуби, нанесени на украинската селскостопанска индустрия, на около 40 милиарда долара (£ 33 милиарда) за 2022 г.

Земеделската техника е претърпяла най-много щети, според KSE Agrocenter. Смята се, че 82 400 броя машини са напълно или частично повредени, като разходите за подмяна достигат 2,9 милиарда долара (£ 2,39 милиарда).

Съоръженията за съхранение на зърно, храни и селскостопански продукти са претърпели щети в размер на 3 млрд. долара (2,48 млрд. паунда).

А около 2.8 м тона зърно и 1,2 милиона тона маслодайни семена са унищожени.

Украинските животновъди са загубили 95 000 овце и кози, 212 000 говеда, 507 000 прасета и почти 11,7 милиона птици птици, като са били бомбардирани, застреляни или убити от болести или глад.

Олег Нивиевски, асистент в KSE, който специализира в аграрната икономика, казва, че правителствените и индустриалните данни показват, че очакваната реколта в Украйна за тази година се е върнала на нивата от 2012 г.

Украинските земеделски предприятия също се борят с ликвидни предизвикателства.

„По принцип цените са твърде ниски, защото логистичните разходи са твърде високи“, казва той. „Фермерите едва ли могат да реализират печалба и мнозинството декларира загуби“.

Липсата на достъп до финансиране в частния сектор във военновременна Украйна, поради непосилно високите лихвени проценти по кредитите във вътрешен и международен план, задълбочава проблемите.

Повече от 5 милиона хектара от земеделските земи на Украйна са били повредени по време на войната. Огромни площи ще се нуждаят от разминиране и рекултивация.

Нивиевски смята, че Украйна ще се нуждае от 10 години, за да възстанови селскостопанската си индустрия.

Липсата на дългосрочен план за възстановяване също е притеснителна, казва той. Наличието на квалифицирани селскостопански работници беше оскъдно преди войната, но сега е по-лошо, добавя той.

Украинският съвет по земеделие казва, че украинските фермери, особено в окупираните територии, са претърпели една година ад. Някои ферми са унищожени от бомби и артилерия.

Украинските фермери се подготвят за тазгодишната пролетна сеитбена кампания, която обикновено започва в края на февруари или началото март. Основните пролетни култури от царевица, слънчоглед и соя се сеят през април и май.

Но тазгодишната кампания ще бъде силно нарушена от полета, осеяни с неексплодирали снаряди и мини.

Земеделските земи обхващат около 70% от територията на Украйна и нейното правителство изчислява, че около една трета от полетата остават негодни за засяване.

Следователно Министерството на аграрната политика на Украйна прогнозира спад на засятите през пролетта площи с най-малко 20% в сравнение с 2021 г.

Ситуацията е най-критична в Източна и Южна Украйна..

Активни военни действия сега се водят в регионите, където се отглежда по-голямата част от пшеницата – Харков, Одеса и Запорожие. Всичко това ще доведе до намаляване на добивите, реколтата и износа на зърно.

Много земеделски стопани са принудени да изнасят продукцията си през западната граница и пристанищата на ЕС. Доставката до тях се извършва по шосе и с железопътен транспорт, което създава допълнителни разходи.

Страните от ЕС отчитат значително увеличение на вноса на зърно от Украйна – 2,85 милиона тона през 2022 г. в сравнение с 287 000 тона през 2021 г.

Украинският съвет по земеделие и развитие призова лидерите на ЕС да запазят и удължат за неопределено време преференциалния търговски режим на Украйна с ЕС, определяйки го като „спасителен пояс“ за нейните фермери.

ООН и Турция посредничиха за сделка с Русия и Украйна за зърнен коридор, който да позволи ограничен износ на украинско зърно през Черно море.

През януари Украйна е доставила 5,5 милиона тона зърно, маслодайни семена и техните производни – с 1,3 милиона тона по-малко в сравнение с декември 2022 г.

Украинското правителство обвини за тази низходяща тенденция изкуственото блокиране на зърнения коридор от руски инспектори, което Москва отрече.

Инициативата за черноморско зърно изтича в средата на март и украинските фермери не знаят дали и колко дълго ще бъде удължена.

Андрей Сизов, ръководител на SovEcon, фирма за анализ на пазара, фокусирана върху черноморския селскостопански регион, казва, че въз основа на скорошния опит е вероятно сделката за зърното да бъде удължена.

„Сделката за зърното почти мълчаливо подаде оставка в началото на ноември, въпреки няколкото десетки изявления на руски висши служители, включително Путин, които се оплакват от санкции срещу руските храни и торове“, казва той.

„Смятаме, че президентът на Турция Ердоган вероятно ще има последна дума по удължаването на зърнената сделка. Той беше голям поддръжник на това в миналото и все още е.

„Президентът Ердоган е изправен пред предизвикателни избори скоро и сделката за зърното е важна политическа тема за него.

„От началото на войната Русия стана зависима от Турция на фона на нарастващата международна изолация на Москва.

„Като се има предвид всичко това, мисля, че има голям шанс сделката да бъде удължена отново“.

Сизов казва, че съобщенията за голяма подновена руска офанзива тази пролет може да са преиграни.

„Някак си е по-постепенно. Те изпращат още войски, но това не е само еднократно събитие“.

Той смята, че краткосрочното въздействие върху доставките на зърно от Русия и терминалите в Одеса в Украйна „ще бъде незначително, ако има такова“.

В момента той съобщава, че руското зърно се продава или близо до, или на рекордно високи цени.

Сизов обаче казва, че нападението на руски военноморски дрон на 10 февруари срещу моста Затока, близо до Одеса, стратегически мост, свързващ украинския износ на зърно за Румъния/Молдова, може да има по-сериозни последици.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X