НАЗ и земеделски организации от 5 държави с Декларация до ЕК, след 2 седмици – протест в Брюксел

Днес, на срещата на фермерските асоциации от държавите, засегнати от прекомерния внос на зърно от Украйна в Полша, на която присъстваха от българска страна Председателят на УС на НАЗ Илия Проданов и Изпълнителният директор на НАЗ Наталия Шукадарова е подписана съвместна Декларация до Европейската Комисия. В декларацията има три конкретни искания:

  1. Незабавна забрана на вноса на зърнени и маслодайни култури от Украйна в шестте, подписали декларацията държави.
  2. Пряка намеса за ограничаване на транзитните количества през тези държави за селскостопански продукти от Украйна, до степен че да не пречат на собствения капацитет на държавите за износ
  3. Спешна интервенция за закупуване на съществуващи към момента запаси от зърно от ЕС с твърда изкупна цена до на твърда цена от 300 евро на тон.

В Декларацията са дадени 2 седмици срок за много конкретни действия от страна на Европейската Комисия.

„Ако в този срок не последват конкретни действия, в края на следващата седмица отново ще се съберем с колегите от останалите страни онлайн, като вече сме договорили, че действията ни ще бъдат обединени в голям протест в Брюксел“, обясни Илия Проданов.

На срещата е присъствал и министърът на земеделието на Полша. Той е обяснил каква е договорката с Украйна, за която се говори по медиите от няколко дни. Станало е ясно, че всичко е на ниво устни неангажиращи договорки. Официално споразумение няма и вносът продължава.

“ Останалите колеги заявихме, че няма как това да бъде договорено само между Украйна и Полша, а трябва да е договорено между Украйна и всички държави, които са погранични и потърпевши“, каза Илия Проданов.

Декларацията ще бъде предадена на Министъра на земеделието Явор Гечев, на министър председателят Гълъб Донев и на президента Румен Радев, като желанието на НАЗ е те също да отстояват тези искания заедно с институциите от останалите подписали декларацията държави пред ЕК.

„Мисля, че днес се получи едно страхотно партньорство, каза Илия Проданов за „Гласът на земеделеца“, партньорство, с което Брюксел определено ще трябва да се съобрази!“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X