Чавдар Маринов: Трябва спешна промяна на указанията по Мярка 4.1

Чавдар Маринов, заместник-министър на земеделието от 2019-2020 г. и изпълнителен директор на КАРБОНСЕЙФ ООД, препоръча спешна промяна на указанията по Мярка 4.1 („Инвестиции в земеделски стопанства“ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.) по време на дискусия за продоволствената сигурност и българските храни в рамките на най-големият форум на Балканите за зелени технологии GreenTransitionCEE2023, провел се в София.

„В Европа топлата вода е открита отдавна и търговията с плодове, зеленчуци, мляко и месо се осъществява само и единствено чрез групи и организации на производители. Те могат да предложат концентрация на доставки, предвидим партньор са, те са с изравнени партиди, имат съответното качество и количество и могат да договарят цени с тези, които движат модерната търговия. Сами земеделските производители не могат да оцелеят и те го знаят“, категоричен е Чавдар Маринов.

И даде няколко препоръки. „С пръчката няма да накараме земеделците да се обединят в организации и групи на производители. Те виждат, че сами няма да оцелеят, но и политиката не предлага инструменти. Винаги давам метафората с пръчката и моркова – няма ли морков, тези хора няма да се съберат. Трябва да влезе подпомагане, което да може да накара земеделците да членуват в групи и организации, тоест процентно получаване на 20-25% по-голяма субсидия от похектарните плащания за членове на групи и организации. Когато това стане, всичките ще влязат вътре“, смята Маринов.

По думите му това да си член на групи и организации на производители означава целият ти стокооборот да е на светло, всичко се фактурира, правилата на регламент №1308 са безкомпромисни, тоест „всичко излиза на светло“.

Препоръката му е веднага да се променят указанията по Мярка 4.1. Ако един такъв проект е съставен от 2 милиона, а има 15 членове, съответно финансирането да е 30 милиона. Да се изградят хладилници за плодове и зеленчуци, таван за техника от 200 000 евро също да стане веднага през броя на членовете“. Що се касае до финансовия инструмент, то според Маринов ББР трябва „да влезе с подпомагане на база сключен договор с Държавен фонд „Земеделие“ и Разплащателна агенция“, като така „лека полека ще започнем да произвеждаме и да предлагаме не български продукти, а такива, обозначени с етикет за качество, които защитават българския потребител“.

Бившият заместник-министър на земеделието препоръча също промяна в Закона за храните, промяна в още един или два национални документа, „държавата да даде пример да влязат всички такива продукти в публичния и обществения сектор през Закона за храните, да каже на търговските вериги, след анализ, около 10-20% от продуктите да са обозначени със стандарти за качество – „местен, традиционен, локален, доматът на Пешо, ако щете“.

„Има един милион варианти да се измъкнем и да не търпим санкция“, категоричен е Чавдар Маринов. Коментарът му бе обвързан до голяма степен с дискусията, започната в рамките на панела „Цени, храни и продоволствена сигурност“ в качеството му на бивш заместник-министър на земеделието.

По темата „Агритех и фуудтех“, също част от Green Week 2023, Маринов взе отношение като представител на КАРБОНСЕЙФ ООД. Той разказа за дейността на компанията, която вече е сертифицирана за издаване на въглеродни сертификати на световно ниво.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X