38 милиметра е най-едрата череша на Празника на черешите в Кюстендил

Институтът по земеделие представи 110 сорта, 10 от които – доказали се като особено перспективни

38 милиметра в диаметър беше най-едрата череша, спечелила първенството в едноименния конкурс, проведен в рамките на традиционния Празник на черешата в Кюстендил. 16-ото му издание продължи три дни – от 23 до 25 юни. А впечатляващият 38-милиметров екземпляр бе представен от Народно читалище “Просвета 1920″ – село Граница. Победителят бе излъчен от жури в състав доц. д-р Илияна Кришкова, проф. д-р Димитър Сотиров, Виолет Вьорлер, Евгени Серафимов и Любляна Начева, съобщиха от Община Кюстендил, която е един от организаторите на събитието заедно с Института по земеделие в града.

За най-атрактивно вешало (наниз от череши) беше определено това на НЧ „Отец Паисий 1928“ от село Багренци. Второ място зае  НЧ „Светлина 1871“, с. Соволяно.

Института по земеделие представи 110 сорта череши в също толкова кошнички с узрели плодове. 10 от най-перспективните бяха показани на сцената на площад “Велбъжд“ от участничките в тазгодишното издание на най-стария конкурс за красота в България – „Кюстендилска пролет“. Сред тях – Самид, Суит харт, Стакато, Регина, Победа Кримска, който е с жълти, много сочни плодове с висока захарност и се отличава с много добри добиви – над 31 кг от дърво.

Експерти отчетоха, че годината е започнала с много добра реколта, която обаче е понесла сериозни щети от продължилите повече от два месеца дъждове – напукване на плодовете, а после – и бързо загниване. Череши все пак има, но добивите са над четири пъти по-ниски от очакваните.

Дъждовната пролет се отрази и на традиционното сладко от череши, което бе приготвено на площада пред очите на публиката. Майсторката Катя Хаджийска беше избрала рецепта с предварително приготвяне на сиропа от равни части захар и вода. Но тъй като черешите за него бяха пъстри и отпуснаха повече вода, се наложи да увеличи дозата на захарта. Въпреки това сладкото се получи ароматно.

Празникът е наследник на първото овощарско изложение, проведено в Кюстендил през 1896 година. Тогава градът получава званието “Майка на българското овощарство. И до днес носи с гордост славата си като Овощната градина на България, но случващото се с производството на плодове далеч не е само оптимистично. Пораженията от продължителните валежи бяха само един от многото удари върху това производство.

Смята се, че в Кюстендилско има над 20 000 декара с черешови градини. Ниските изкупни цени, несигурността на пазара, нарастващите разходи за производството на тези плодове, трудностите с намирането на берачи и други проблеми обаче принуждават все повече земеделци да се отказват. Много от насажденията са изкоренени.

*Снимки – Община Кюстендил

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X