Жътвата във Видинско е на финалната си права

На 95 % е прибрана реколтата от пшеница в областта, като се очаква до края на седмицата цялата продукция от полето да бъде пренесена и съхранена в хамбарите на земеделците, заяви за „Гласът на земеделеца“ Жечко Андрейнски – председател на видинския съюз на зърнопроизводителите. „Тази година не е това, което очаквахме. Вероятно причините се дължат на проливните дъждове и ниските температури през месеците април и май, които на места още продължават“, заяви той и изрази притеснението си, че в резултат на силна буря в района на община Кула са нанесени сериозни щети на 10 000 дка, сред които и царевица. Пострадали са и други зърнопроизводители, но с по-малко площи.

Според Жечко Андрейнски – в ниската тераса, където попадат общините Ново село, Брегово, Димово, Грамада, както и в селата Капитановци и Покрайна,  се прибират по-добри добиви, докато в по-високата част – са по-ниски.

По думите му, хлебната пшеница е със сравнително добри показатели, а добивите варират средно между 480-530 кг от дка. Ечемикът се движи в същия епизод – 450-500 кг от дка. Реколтата от рапица има колебливи стойности – 250-350 кг от дка.

Изкупната цена при пшеницата е 0,40 лв, а при фуража – 0,38 лв. „При крайна цена под 0,50 лв, годината ще е трудна за земеделските производители“, категоричен бе председателят на видинския съюз, като в това число той добавя и високите ренти.

Постоянната динамика в температурните амплитуди за сега не оказват сериозни проблеми при пролетниците. За стопанската година са реколтирани над 520 000 дка – с пшеница – към 480 000 дка, рапица – 36 000 дка и ечемик – 6 000 дка.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X