Бата Агро 2022 – най-доброто за професионалното земеделие

Готвим се да посрещнем земеделските производители и ги каним от 16 до 20 май на Летище Стара Загора. И тази година периодът на изложението е пет работни дни, за да имат посетителите ни още повече възможности да присъстват  Модерните технологии са ключов елемент в конкурентоспособността на земеделските производители и всеки, който иска да постига оптимални резултати, следва да се стреми към внедряването им в стопанството си  На пазара на земеделска техника ситуацията е такава, че търсенето надвишава в пъти предлагането  Съветвам фермерите да планират инвестициите си поне за една година напред и да не разчитат на покупка на налични машини – такива почти няма

Интервю на Ася Василева

– Господин Минев, как върви подготовката за най-голямото и престижно изложение за агротехника в България, което всички български земеделци очакват с нетърпение – БАТА АГРО 2022? Можем ли вече да съобщим първоначални данни за брой на участници, евентуални изненади за посетителите? Имат ли време все още за преференциални условия за участие изложителите?
– Организацията на 14-ото Специализирано изложение за земеделие БАТА АГРО е в най-активния си подготвителен период. Едновременно започваме теренната работа, защото, както знаете, на Летище Стара Загора всичко се изгражда специално за нашата проява, и заедно с това обработваме документите на фирмите, които се регистрират за участие. Екипът ни е опитен, така че разчитаме да се справим с изграждането на инфраструктурата на изложението навреме и както винаги, да предложим на нашите изложители достатъчно комфортни условия за изграждане на щандове и настаняване.
Все още приемаме регистрации за участие, като благодарение на модерната ни онлайн резервационна система, всеки изложител може много бързо и лесно да регистрира и управлява профила си, да добавя допълнителни услуги и други.
Също така тази година ще имаме и още повече демонстрации със земеделски машини, прикачен инвентар, различни агротехнологии, както и едра строителна техника. Всички участници могат да се включат в общите демополета, които обособяваме в центъра на изложението между презентационните площи. Ще имаме различни трасета за самоходни машини и прикачен инвентар, строителна техника, дронове и други. По този начин земеделските производители ще могат да видят работата на машините в реални, полеви условия, както и да направят тест драйв.
Друга нова услуга, която ще реализираме за БАТА АГРО 2022, е 360-градусово заснемане на цялото изложение. По този начин представянето на нашите изложители ще бъде достъпно в онлайн пространството дълго след като е приключило физическото изложение. Фирмите ще имат възможност да добавят по-обширна презентация на своите продукти и услуги, директни линкове и контакти, а дори и да реализират виртуална разходка в своите площи или в конкретни машини. Планираме заснемането да е налично и в Google Business View, тъй като работим с фотографи, сертифицирани към Google. Така ще увеличим полезността на участието в БАТА АГРО, както и достъпа до информация за фермерите.


Като конкретна информация относно профила на изложителите мога да споделя, че и тази година в БАТА АГРО участват официалните вносители на земеделска техника, които представляват едни най-големите световноизвестни технологични брандове. Наред с тях са и десетки фирми от агросектора, предлагащи напоителни системи, резервни части, инструменти и други, както и браншовете, с които земеделието взаимодейства – консултантски услуги, финансови и банкови институции, автомобилната индустрия, едра строителна техника и други.
Важна част от изложението са и фирмите, които предлагат семена, торове и препарати. Те ще имат мащабно участие с опитни полета с посеви, които за БАТА АГРО 2022 обособихме в индивидуална зона в близост до входа на изложението.
Относно данните за портфолиото на БАТА АГРО с изложители, въпреки икономически трудните времена, при нас ще представят бизнеса си основните играчи в бранша. Към момента за участие са се регистрирали над 150 фирми, като обемът на нетната изложбена площ, заета за БАТА АГРО 2022, е повече от 34 хил. кв. м. Разбира се, очакваме да се включат още изложители в периода до месец май.
– Защо земеделците трябва да посетят изложението БАТА АГРО 2022 в Стара Загора? Ще има ли новости и изненади за тях тази година?
– Считаме, че в годините Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО се доказа като най-представителния и най-полезен форум в агросектора. При нас фермерите могат да намерят най-доброто от земеделската техника и технологиите, да се запознаят с всички иновативни постижения от последната година в земеделието и в същото време да намерят решение за всички съпътстващи дейности в работата си. Кръгът от продукти и услуги за земеделието, който се представя в БАТА АГРО, е възможно най-обхватният в изложбената индустрия в агросектора у нас.
Готвим се да посрещнем земеделските производители и ги каним от 16 до 20 май на Летище Стара Загора. И тази година периодът на изложението е пет работни дни, за да имат посетителите ни още повече възможности да присъстват.
– Пазарът на земеделска техника в България през 2021 г.  постави нови рекорди от години насам. Какво обаче стои зад тези числа и радостни ли са те за търговците на земеделска техника в България?
– Безспорно, в последната година процесите в земеделието бяха много динамични. Радвахме се на сравнително добри добиви и рекордни изкупни цени. Тези фактори заедно с глобалното повишаване на цените и проблема с веригите на доставки подтикнаха земеделските производители да инвестират в модернизирането на стопанствата си. Активното търсене даде своите резултати и реализираните продажби през 2021 година наистина са със съществен ръст. Същевременно причините, породили този ръст, не са устойчиви, а по-скоро са породени от недостига на предлагане, което води до непредвидима и несигурна среда за работа.
– Как очаквате да се развие пазарът на земеделска техника през 2022 г. и ще се запази ли високият инвестиционен интерес от страна на земеделците към нови машини?
– Факт е, че обичайното изобилие от възможности за инвестиция, реализирана на момента, вече липсва. За това очакваме, че интересът ще остане голям, тъй като фермерите се увериха, че в настоящата ситуация единственият начин да се възползват от възможностите за ново оборудване е дългосрочно планиране и инвестиране. Модерните технологии са ключов елемент в конкурентоспособността на земеделските производители и всеки, който иска да постига оптимални резултати, следва да се стреми към внедряването им в стопанството си. След двете години в пандемия и настоящата геополитическа ситуация с войната в Украйна виждаме, че проблемите със суровини и материали, както и логистичните предизвикателства ще се задълбочават. Няма как това да не повлияе и върху цените, които все по-често се индексират от производителите на земеделска техника. В тази връзка мисля, че българските фермери са разумни и предвидливи и ще останат проактивни в търсенето на възможности за инвестиция.
Какви са тенденциите на пазара? Какви машини и технологии се търсят?
– Търсенето е както за основно оборудване, без което никое стопанство не може, така и все повече фермери се ориентират към новите технологии. Те предлагат по-автоматизирани и по-прецизни операции на полето, което в крайна сметка прави производството високоефективно и конкурентно.
Защо в настоящата ситуация е особено важно земеделците да планират покупката на нови машини навреме?
– За съжаление, в момента ситуацията е такава, че търсенето надвишава в пъти предлагането. Съветвам фермерите да планират инвестициите си поне за една година напред и да не разчитат на покупка на налични машини – такива почти няма. Така освен че ще имат предвидимост и възможност да планират работата си по най-добрия начин, земеделците ще могат да постигнат и по-голяма рентабилност на разходите. Тенденцията към повишаването на цените едва ли ще се промени в следващата година. В наше лице като официални представители на брандовете за земеделска техника фермерите винаги могат да разчитат на съдействие и партньорско отношение. Искам да ги уверя, че с колегите ще направим всичко възможно, за да преодолеем глобалните ограничения и да гарантираме предлагането на машини, резервни части и сервизно обслужване на онова високо ниво, с което са свикнали нашите клиенти. Това, което е необходимо да направят земеделците, е да си поръчат навреме необходимите им машини.
– Какво ще пожелаете на българските земеделци за новата стопанска година?
– Пожелавам на всички да са най-вече много здрави и много плодородна година!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X