Европейски фермери се обръщат към ГМО фуражи, за да заменят вноса от Украйна

Усилено търсене на ГМО фураж от САЩ и Южна Америка след инвазията в Украйна

Европейските фермери се готвят да закупят по-големи количества генетично модифициран фураж от Съединените щати и Южна Америка след като руската инвазия спря износа на товари от Украйна.

Войната в Украйна вече предизвика търсене на алтернативи на слънчогледовото олио и тези промени вероятно ще се пренесат и върху царевицата, която се използва най-вече като фураж за животни. Царевицата от Украйна, която не е генно модифицирана, представлява около половината от вноса на Европейския съюз. От друга страна 92% от царевицата в САЩ е ГМО, според Центъра за безопасност на храните, със сходни нива в Бразилия.

Въпреки че фирмите в ЕС не са задължени да отбелязват върху етикетите за месо дали животните са хранени с ГМО фураж, през последното десетилетие се засилва търсенето на млечни продукти от крави, които не са хранени с ГМО.

ЕС се готви да разхлаби правилата за внос, за да укрепи продоволствената сигурност. В Испания, където се очакват товари от САЩ, Аржентина и Бразилия през следващите 2 седмици, правителството временно позволява вноса на стоки със следи от пестициди, за да компенсира загубата на продукти от Украйна.

„По този начин ще избегнем недостиг“, заявява говорителят на CESFAC, асоциацията на производителите на фураж в Испания, която е един от основните клиенти на Украйна, заедно с Холандия.

Цената на царевицата и на други зърнени продукти се е увеличила значително след руската инвазия. Украйна е изнесла около 6.6 милиона тона царевица към ЕС към края на март в сравнение с 7.2 милиона тона средно през предните пет години.

Директорът на Strategie Grains Андре Дефоа предвижда, че ЕС ще внесе 800 000 тона царевица от САЩ този сезон, най-високата стойност от 2017-18 насам.

„Някои фермери в Централна Европа и Дания ще започнат да изчерпват запасите си от фуражи без ГМО“ заявява Асе Андерсон, ръковидетел на отдела по връзки с общественността за млечния гигант Арла.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X